Uhićenja u Iranu nakon što je ISIS preuzeo odgovornost za masakr

Foto: EPA

Ožalošćeni građani Irana su u petak tugovali nad ljesovima žrtava dvaju smrtonosnih eksplozija u zemlji, a ministar unutarnjih poslova je rekao da su uhićene brojne osobe osumnjičene u vezi s napadima u srijedu za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Gomile ljudi su vikale "osveta, osveta" na snimkama državne televizije koje prikazuju pogrebe u gradu Kermanu, gdje se u srijedu odvio najkrvaviji teroristički napad u Iranu od revolucije 1979.

Gotovo 100 osoba je ubijeno u eksplozijama na ceremoniji četvrte obljetnice atentata na zapovjednika Kasema Sulejmanija, ubijenog u napadu američkim dronom u Iraku 2020. Do eksplozija je došlo usred napetih odnosa u regiji dok rat Izraela protiv palestinske islamističke organizacije Hamas traje skoro tri mjeseca.

Mnogi uhićeni

Ministar unutarnjih poslova Ahmad Vahidi je za državnu televiziju rekao da su uhićene brojne osumnjičene osobe.

"Sposobne obavještajne službe naše zemlje su pronašle dobre tragove glede elemenata uključenih u terorističke eksplozije u Kermanu i dio onih koji su imali ulogu u ovom incidentu je uhićen", kazao je, no nije pružio daljnje pojedinosti.

Zamjenik ministra Majid Mirahmadi je rekao: "Brojni pojedinci, koji su podržavali ovaj incident ili su povezani s njim, uhićeni su u pet gradova u pet pokrajina. Detalji će biti objavljeni u narednih nekoliko sati", javila je državna novinska agencija.

Islamska država je u četvrtak rekla da su dvojica njenih članova detonirala eksplozivne pojaseve među okupljenima na Sulejmanijevoj komemoraciji u jugoistočnom gradu.

Pročitajte više