Saudijska Arabija prolazi kroz neviđene promjene: "Princ želi eliminirati svaku opoziciju"

Screenshot: YouTube

UHIĆENJA desetaka najvećih moćnika, ministara i poduzetnika u Saudijskoj Arabiji samo su početak borbe protiv korupcije, izjavio je državni odvjetnik.

Državni odvjetnik Saud al-Mojeb izjavio je da su nedavna uhićenja "samo početak ključnog procesa koji će iskorijeniti korupciju gdje god se nalazi". 
 
Vijest o velikoj "čistki" u Saudijskoj Arabiji odjeknula je u nedjelju u cijelom svijetu, a mediji je vide kao pokušaj povećanja moći krunskog princa Mohammeda bin Salmana (32), najmoćnijeg čovjeka u državi nakon kralja.
 
Princ želi modernizirati državu, ali i eliminirati opoziciju
 
Samo nekoliko sati nakon osnivanja antikorupcijskog državnog tijela, princ Salman je naredio uhićenja 11-orice prinčeva, četvorice ministara i desetaka bivših ministara. Među uhićenima je i svjetski poznati poduzetnik, princ Alwaleed bin Talal, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu.
 
Ovo je nepredvidljivo razdoblje za Saudijsku Arabiju, puno naglih promjena. Najbogatija država arapskog svijeta prolazi kroz potresne promjene kakve nisu zabilježene u 85 godina njezine povijesti kao suverene nacije, piše BBC.
 
Prije samo tri godine bilo bi nezamislivo najmoćnije ljude u državi s položaja ukloniti uz javno poniženje, ali čini se da je princ Salman odlučan u namjeri da modernizira državu i eliminira opoziciju, kako sekularnu tako i religioznu.
 
Državni odvjetnik al-Mojeb izjavio je da je uhićenjima moćnika "prva faza u borbi protiv korupcije gotova": "Već je skupljeno vrlo mnogo dokaza i obavljena su detaljna ispitivanja. Svi osumnjičeni imat će puni pristup pravnim sredstvima i suđenja će biti održana pravovremeno i otvoreno za sve kojih se tiču".
 
Istraga o padu helikoptera u kojem je poginuo princ Muqrin
 
Izvješće o nedavnim uhićenjima dolazi usred istrage pada helikoptera pokraj granice s Jemenom, u kojem je poginuo princ Mansour bin Muqrin, zamjenik upravitelja pokrajine Asir. Princ Muqrin vraćao se kasno u nedjelju iz inspekcije, kada se njegov helikopter srušio pored grada Abhe. Uzrok pada još uvijek nije poznat.
 
Princ Muqrin bio je sin princa Muqrina bin Abdulaziza, bivšeg šefa obavještajne službe koji je bio krunski princ između siječnja i travnja 2015. godine, kada ga je s položaja izgurao otac princa Salmana, sadašnji kralj Salman (81).
 
Posljednje dvije i pol godine Saudijska Arabija vodi koaliciju koja podupire vladu u Jemenu u ratu protiv pobunjeničkog pokreta Houthi. Ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je da pad helikoptera i rat nisu povezani, ali saudijska vojska je u subotu presrela i uništila balističku raketu koju su Houthi borci ispalili u blizinu glavnog grada Rijada.

Pročitajte više