Uhićenje Gabrijele Žalac je puno ozbiljnije nego što se čini

Foto: Davor Javorovic/Pixsell

NAVIKLI smo da HDZ-ovci kradu ovdašnji novac, no zavlačenje ruke u europsku kasu, a sumnja se da je Žalac kao Plenkovićeva ministrica učinila upravo to, bitno je štetnija aktivnost po imidž vladajućih i njihova vođe.

Premda nas je HDZ navikao na visoke kriminalne standarde, uostalom, riječ je o političkoj stranci pravomoćno osuđenoj zbog korupcije, ovo što se dogodilo s Gabrijelom Žalac i njezinim suradnicima - pohapšeni zahvaljujući otkriću Telegrama i Uredu europskog tužitelja, unatoč USKOK-ovoj pasivnosti, zbog kupnje 2.9 milijuna kuna vrijednog softvera za čak 13 milijuna kuna od nepoznate tvrtke Ampelos - izlazi iz kriminalne klasike vladajuće partije te predstavlja nešto ozbiljniju blamažu navodno reformiranog Plenkovićeva soja HDZ-a.

 

Video: Nova TV

Plenković je želio ostaviti dojam čovjeka spremnog stvoriti novi HDZ

Plenković je na čelo HDZ-a došao polovicom srpnja 2016. godine. Trebao je označiti kraj ere korupcije, čiji je simbol Ivo Sanader, i prestanak naslanjanja na radikalnu desnicu, kakav se dogodio u eri Tomislava Karamarka.

Ambiciozni vođa s diplomatskim iskustvom želio je ostaviti dojam čovjeka voljnog pretvoriti HDZ u ono što nikad nije bio: svjetonazorski umjerena stranku bogobojaznih, obiteljskih ljudi, sklonih poštivanju prava i posvećenih izgradnji domaćih institucija i europskog poretka. 

>> FOTO S ove slike samo dvoje nije uhićeno

Otpočetka je bila riječ o iluziji, ambalažiranju zla, kriminalu s prihvatljivim licem. Ne zato što postoji nekakva sudbina, prokletstvo, koje vladajuću hrvatsku stranku čini ogrezlom u bezakonju i slobodnom u raspolaganju tuđim novcem, nego zbog sasvim logičnih i provjerljivih političkih procesa.

HDZ predugo vlada u sredini u kojoj je tradicionalno središte moći u političkim strankama. Tako je bilo do 1990. godine, režim Franje Tuđmana preuzeo je taj model. Sudovi, državna odvjetništva, agencije, uredi... samo su protetski dodatak vladajuće stranke. Politbiro odlučuje, ostali provode. Stanovita autonomija je dopuštena, ali samo ako ne ide na štetu partije. U protivnom kažnjava se smjenama ili kako već.

Gabrijela Žalac po svemu pripada upravo Plenkovićevom HDZ-u

Velika i moćna partija, koja u nekim sredinama vlada bez prestanka 31 godinu, snažnija je od državnih institucija. Neograničena vlast u slaboj državi, to su idealni sastojci za kriminal. Čak i kad bismo pretpostavili da je Plenković imao dobre namjere - dobre s aspekta općeg interesa -  što je među Hrvatima vrlo popularno vjerovanje, zasnovano na poroznim temeljima i neuvjerljivim pretpostavkama, s HDZ-om ih u ovakvoj državi ne bi mogao ostvariti.

Ovaj HDZ po svemu je njegov. Danas uhapšena Gabrijela Žalac upravo je u Plenkovićevu mandatu jurnula prema političkom vrhu. Nije ju naslijedio onako kako šefovi HDZ-a nasljeđuju tajnice, službene automobile, uredski inventar i Gordana Jandrokovića, nego ju je stvorio. Bila mu je ministrica. I ne samo to: zdušno ju je branio, prezrivo odbacivao sumnje u nju. Članica mu je stranačkog Predsjedništva.

>> Bezvezna uhljebara nizala seriju ozbiljnih afera, Plenković je branio. Sad je uhićena

Uhićenje Žalac nije značajan problem za HDZ, ali je za Plenkovića

No, nova kompromitacija Plenkovićeva HDZ-a ne znači baš ništa. Ili znači malo više od ničeg. Opozicija je u moždanoj smrti, građani tupo nezainteresirani. Stranci osuđenoj zbog kriminala raste podrška.

Nešto veći problem za premijera proizilazi iz činjenice da je ozbiljne istražiteljske aktivnosti u slučaju Žalac pokrenuo Ured europskog javnog tužitelja. Premda je predmet bio na USKOK-ovu stolu, njegovi službenici nisu našli dovoljno razloga da donesu "meritornu odluku".

Tužiteljska struktura ni formalno nije sasvim neovisna o državnoj vlasti. Voljom Plenkovićeve parlamentarne većine izabrano je već dvoje glavnih državnih odvjetnika: Dražen Jelenić i Zlata Hrvoj Šipek. Jelenić se ispostavio kao tipičan hrvatski državni birokrat, sklon smiješnim i nezrelim kostimiranim masonskim zabavama. O Hrvoj Šipek, pak, znamo da se u profesionalnom radu nije često susretala s kaznenim pravom, ali je, iz nekog razloga, nakon Jelenićeva pada, bila vladajućima najprihvatljivija.

Hrvatska tijela kaznenog progona godinama šutjela, europski tužitelj brzo krenuo u akciju

HDZ-ova vlast ima ključnu ulogu u imenovanju policijskih i obavještajnih čelnika, kompletan sustav kaznenog progona pod snažnim je uplivom Andreja Plenkovića i njegovih suradnika.

Kad USKOK poruči da za više od dvije godine, koliko je prošlo od časa kad su mediji načeli aktualnu aferu, nije donio "meritornu odluku" u slučaju Žalac, a onda aktivnosti Ureda europskog tužitelja, osnovanog prije nekoliko mjeseci, rezultiraju hapšenjem aktera, onda se ne može govoriti o blamaži neodređenog, nadideološkog državnog aparata, nego institucija kadroviranih u skladu s preferencijama HDZ-a i njegova uglađenog proeuropskog lidera.

>> Da se pitalo USKOK, Žalac bi bila na slobodi. Uhićena je po nalogu EU

Plenković se prvi put susreće s kriminalom svojih ljudi koji progone institucije EU

Jesu li domovinska tijela kaznenoga progona samo pogrešno procijenila ili hotimično prikrivala kriminal, teško je znati. USKOK je poslovično škrt na riječima i kad mu one idu u prilog. Ostaje tek činjenica da se bez angažmana Ureda europskog tužitelja u slučaju Žalac danas ne bi dogodilo baš ništa.

Više od pet godina nakon što je preuzeo HDZ i Hrvatsku, Plenković se susreće s kriminalom svojih izabranika koji njegovi izabranici ignoriraju, a europske institucije progone. Provincijalno je i infantilno idealizirati EU i mitsku Europu - ima tamo kriminala i korupcije koliko se hoće i kako se hoće - ali provincijalno je i infantilno u Plenkoviću vidjeti nešto što on nije. Ne postoji divni i civilizirani HDZ niti uz njega može postojati institucionalno jaka država.

Ako nam ne vjerujete, pitajte Ured europskog tužitelja.

Pročitajte više