Našli smo još jednog uhljebljenog direktora. Fina: Nemamo komentara

Foto: 057.hr, Zeljko Mrsic/PIXSELL

DARKO DUŠEVIĆ postao je direktorom Finine podružnice u Zadru, no njegovo ime nismo pronašli među zaključenim natječajima koje je nužno provesti kako bi se netko zaposlio ili dobio premještaj na direktorsko mjesto unutar državne agencije.

Nakon što je Dušević postao direktor, u toj podružnici Fine zaposlen je Marko Kožul, mladi HDZ-ovac koji je prije toga dobio otkaz u Gradu Zadru jer je imao osuđujuću presudu radi grube osvete na društvenim mrežama djevojkama koje su ga odbile. 

Obratili smo se upravi Fine. Htjeli smo provjeriti da nismo možda mi pogriješili i previdjeli natječaj za Duševića. Kao i ranije kad smo pisali o njihovim uhljebljenim direktorima, postavili smo par jednostavnih pitanja:

Finu smo pitali je li proveden natječaj za direktora, odgovorili su da nemaju komentara

"Je li točno da je u Fininoj podružnici u Zadru 2018. godine bez natječaja zaposlen direktor Darko Dušević? Je li proveden interni natječaj? Je li proveden vanjski natječaj? Ako jesu, kad su provedeni (postoji li neki dokaz za to)? Je li točno da je on nakon toga zaposlio osobu koja je ranije dobila otkaz u Gradu Zadru radi presude za djelo koje spada u cyber kriminal?".

Ovo je odgovor koji smo dobili: 

"Poštovana, nemamo komentara. S poštovanjem, Irena Svalina, FINA".

Nakon toga smo službenici za informiranje koja potpisuje ovaj odgovor skrenuli pažnju da ni u jednom trenutku nismo tražili komentar. Mi smo samo htjeli dobiti obične podatke na koje po zakonu imamo pravo. 

Službenica za informiranje nam se nakon našeg upita prestala javljati i na pozive

Ipak, službenica nije imala razumijevanja, pa smo ostali uskraćeni za traženu informaciju i problem prijavili povjereniku za pravo na pristup informacijama, kojem smo još ranije skrenuli pažnju da nam Fina ne želi otkriti kolike, barem okvirno, plaće imaju njeni rukovoditelji. A i to po zakonu imamo pravo znati. 

>> Direktorica u Fini zaposlena bez natječaja: "Kontaktirali smo je i ponudili poziciju"

>> Fina zaposlila još jednu direktoricu bez natječaja, ne žele otkriti na koliku plaću

No, da se vratimo na direktora zadarske podružnice Duševića.

Informaciju o zapošljavanju bez natječaja pokušali smo provjeriti i kod njega, u ponedjeljak ujutro zvali smo u ured više puta, predstavili se i rekli da tražimo gospodina Duševića, no nije bilo odgovora. 

Među provedenim natječajima nema onoga za radno mjesto direktora podružnice Zadar

Portal 057info.hr u veljači 2018. godine objavio je da je Dušević imenovan vršiteljem dužnosti direktora do okončanja internog natječaja. Ali u rezultatima provedenih internih natječaja koje je Fina u zadarskoj podružnici provodila od 2018. do 2020. godine nismo našli onaj koji bi se odnosio na direktorsko mjesto podružnice u Zadru. Evo popisa svih natječaja koji se tiču zadarskih poslovnica:

  • Djelatnik poslovnice - referent Poslovnica Biograd na moru, Podružnica Zadar, RC Split
  • Suradnik za naplatu osnova za plaćanje u poslovnoj mreži, Odsjek za provedbu ovrha, Podružnica Zadar, RC Split
  • Suradnik za statistiku i informacije Odsjek za korisnike, Podružnica Zadar, RC Split
  • Referent za šalterski rad Poslovnica Zadar, Podružnica Zadar, RC Split
  • Specijalist za statistiku i informacije Odsjek za korisnike, Podružnica Zadar, RC Split
  • Voditelj odsjeka Odsjek za provedbu ovrha, Podružnica Zadar, RC Split
  • Djelatnik poslovnice - referent Poslovnica Biograd na moru, Podružnica Zadar, RC Split
  • Suradnik za naplatu osnova za plaćanje u poslovnoj mreži, Odsjek za provedbu ovrha, Podružnica Zadar, RC Split
  • Suradnik za statistiku i informacije Odsjek za korisnike, Podružnica Zadar, RC Split

Fini ovo nije prvi put, a iz njihova odgovora je jasno da uskraćuju informaciju o provedbi natječaja 

To može značiti da je Fina napravila tehničku pogrešku i propustila objaviti podatke o internom natječaju ili da ga uopće nije ni bilo pa je Dušević izabran nelegalno - jer kolektivni ugovor Fine propisuje da za svako radno mjesto mora biti proveden natječaj.

Iz Finina odgovora u kojem bez zadrške uskraćuju informaciju o provedbi natječaja nije teško zaključiti što se zapravo dogodilo. 

Podsjetit ćemo da je na sličnu situaciju naišao portal Telegram pišući o uhljebljivanju Milice Zebec u Finu. Natječaj također nije bio objavljen, ali onda su iz Fine odgovorili kako im se, eto, dogodio propust. Pravdali su se da su omaškom ispustili objaviti da je gospođa zaposlena. Tada nije bilo poznato da je Zebec sestra kuma direktora uprave Fine, Dražena Čovića. 

Prijava povjereniku je urodila plodom pa je Fina naknadno uspjela odgovoriti na naš upit 

I tek što smo mislili da od Fine nećemo više ništa dobiti na temu uhljebljivanja Duševića, ispostavilo se da je prijava koju smo uputili povjereniku za informiranje zbog uskrate informacija iz glasnogovorništva Fine urodila plodom.

Nekoliko dana nakon odgovora "nemamo komentara", uspjeli su sastaviti normalan dopis. Pa tako kažu: 

"Na pitanje koje ste poslali u vezi zapošljavanja gospodina Darka Duševića, direktora Podružnice Zadar, ovim putem Vas obavještavamo da je gospodin Dušević zaposlen u Fini od 1998. godine., s prekidom od 2010. - 2012. kada je bio zaposlen kao voditelj u Fini GS u Zadru, nakon čega se ponovno vraća u podružnicu Fine Zadar do današnjeg dana. Članak 5. st., 2. Kolektivnog ugovora podrazumijeva da, ukoliko je radnik ranije radio u Fini, poslodavac nema obvezu raspisati interni natječaj za njegovo zapošljavanje na drugo radno mjesto, posebice ako se radi o dugogodišnjem radnom odnosu tijekom kojeg je poslodavac dovoljno upoznao stručnost i sposobnosti dosadašnjeg radnika. U takvim slučajevima može se izravno ići na sklapanje ugovora o radu s takvim radnikom (napredovanje). S obzirom da je gospodin Dušević po svim kriterijima udovoljio zahtjeve poslodavca za radno mjesto direktor podružnice, nije postojala potreba za raspisivanje internog natječaja - što je u skladu s Kolektivni ugovorom, kako smo već naveli.  

Fina kontradiktorna u odgovorima, ali Kolektivni ugovor je jasan - natječaja mora biti 

Što se tiče insinuacije da je gospodin Dušević "zaposlio osobu koja je ranije dobila otkaz u Gradu Zadru radi krivične presude za djelo koje spada u cyber kriminal", izjavljujemo kako nemamo saznanja o ovakom slučaju, tim više što niste naveli ime i prezime osobe o kojoj se eventualno radi", napisali su iz Fine.

U odgovoru koji su nam početkom rujna poslali iz Fine tvrdili su nešto sasvim drugačije:

 "Pravilnik o zapošljavanju Financijske agencije propisuje da se za svako radno mjesto treba provesti natječaj", govorili su tada. 

U istom odgovoru kažu da je Fina GS "tvrtka kćer Financijske agencije, drugim riječima zaseban pravni entitet".

Dušević je nakon uhljebljivanja primio HDZ-ovca koji je dobio otkaz u Gradu Zadru nakon osuđujuće presude

Na popisu zaključenih vanjskih natječaja koji se tiču poslovnice u Zadru, za 2018. godinu našli smo tek da se ondje zaposlio Mate Kožul. Bilo je to koncem 2018., što znači da je Dušević tad već bio vršitelj dužnosti direktora ili direktor bez natječaja. Svejedno, on je trebao odobriti Kožulovo zaposlenje.

Mate Kožul bio je član mladeži HDZ-a kad je 2011. godine radio u Gradu Zadru i dobio uvjetnu kaznu zatvora jer je kreirao lažne profile na društvenim mrežama koristeći fotografije djevojaka koje je poznavao da bi nudio seksualne usluge u njihovo ime, bez da one to znaju. Ubrzo je dobio otkaz u Gradu, ali onda je sreću pronašao u Fini. 

>>Zadraninu šest mjeseci uvjetno: Otvorio je lažne profile djevojaka na Fejsu i objavio njihove fotke

>>HDZ-ovac napisao magisterij o društvenoj mreži na kojoj je počinio kazneno djelo i uznemiravao dvije djevojke

DORH smo pitali rade li išta oko uhljebljivanja u Fini, no još nam nisu odgovorili

Zadranke nad kojima se Kožul virtualno iživljavao isprva nisu ni znale što se događa, objavio je i njihove brojeve mobitela i fiksne telefone pa su im roditelji bili uvjereni da se prostituiraju, a ne da su žrtve zlobe mladog HDZ-ovca. 

Teško je reći je li i Kožul nelegalno zaposlen. Naime, prije nego što je Fina potpisala ugovor s njim, trebala je provesti interni natječaj i vidjeti odgovara li netko od njihovih 3000 radnika koje već plaćaju, za to radno mjesto. Ne znamo jesu li to napravili jer nam ne žele odgovoriti.

Ako nisu, onda je i onaj tko je primio Kožula u prekršaju. To bi vrlo lako mogle provjeriti državne institucije poput DORH-a i USKOK-a kad bi htjele.

Pitanje hoće li pokrenuti kakve izvide nakon što smo otkrili najmanje četiri nelegalna zapošljavanja u vrhu državne Financijske agencije uputili smo DORH-u još prošli tjedan, no do objave ovog članka nisu se oglasili.

...

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više