Uhljebi nastavljaju teror nad realnim sektorom: DZS poslao poduzetnicima staljinistički zahtjev

Foto: 123rf, DZS

DRŽAVNi uhljebi odlučili su zagorčati život poduzetnicima i za vrijeme sezone godišnjih odmora. Naime, ovih dana na adrese svih poduzeća stigao je zahtjev Državnog zavoda za statistiku da dostave podatke o isplaćenim plaćama i zaposlenicima.

Apsurd leži u tome što sve te podatke već ima Porezna uprava, koja je povezana s DZS-om. Kako bi stvar bila još gora, rok za dostavu podataka je samo sedam dana, a ukoliko se podaci ne dostave - slijedi kazna.

I sve to kako bi Zavod za statistiku proveo istraživanje.

"Najbolje da su unutra stavili da će vas kazniti ako niste nešto u žutoj boji nešto podvukli. Dakle, u današnje vrijeme kad javna uprava, javni sektor treba biti servis građanima i poduzetnicima vi imate jedan ovakav staljinistički dopis. Nevjerojatno", kaže Zoran Löw iz Udruge poreznih obveznika Lipa, piše HRT.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof na Facebooku je reagirao na tvrdnje Lipe.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"HRT je danas objavio pretenciozan prilog o jednom od posljednjih papirnatih obrazaca DZS-a, istraživanju RAD-1G koje se kontinuirano (i uvijek u istim rokovima) prikuplja od 1956. godine. Budući da su iz priloga izostavljene ključne informacije (koje sam sve izrekao i pred kamerom), osjećam se dužan napomenuti slijedeće:

1. Istraživanje o zaposlenosti i plaćama je ove godine modernizirano (pa nema više mjesečnog prikupljanja podataka - koje preuzimamo iz JOPPD-a (čime je gospodarstvu ušteđeno 160.000 radnih sati godišnje)
2. Obrazac ove godine posljednji put ide na teren u papirnatom obliku i u ovom obujmu (novi će biti digitalan i znatno manji), no željeli smo osigurati usporedivost novih podataka sa starom, 60 godina dugom vremenskom serijom).
3. Podaci o plaćama prema stručnoj spremi za radno mjesto, plaćama po djelatnostima unutar istog poduzeća, plaćama samo za radnike koji su odradili svih 12 mjeseci te broj sati u štrajku ne mogu prikupiti ni iz jednog drugog izvora, HRT to nije spomenuo u prilogu.

Nadao sam se da će barem spomenuti da je DZS broj papirnatih obrazaca u zadnje 3 godine smanjio s preko 9 milijuna stranica na nešto više od milijun, no ni ta informacija očito nije dovoljno zanimljiva za središnju informativnu emisiju nacionalne televizije. ", napisao je Krištof.
 

Pročitajte više