Ujedinjeni sindikati obrazovanja i znanosti najavljuju prosvjedne akcije

SINDIKATI predškolskog odgoja, školstva, visokog obrazovanja i znanosti najavili su danas zajedničke akcije zbog nezadovoljstva izdvajanjem u proračunu za 2005. godinu.

Sindikati koji ujedinjeni okupljaju oko 60 tisuća zaposlenih u sustavu obrazovanja i znanosti, rekli su na konferenciji za novinare da će sindikalna tijela donijeti odluku o štrajku ili drugim prosvjednim akcijama na temelju ankete koju će sindikati provesti među roditeljima i članstvom, te anketiranja javnosti koje će provesti agencija Puls.

Predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ) Andrija Puljević kazao je da bi dvodnevni štrajk trebao biti održan u zadnjem tjednu studenoga ili prvom tjednu prosinca ili bi sindikati organizirali masovne demonstracije na trgovima u Zagrebu i drugim gradovima.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Mato Elkaz drži da se "razočaravajućim" izdvajanjem za 2005., koja će biti samo za 4,5 posto veća od lanjskih, ne mogu ostvariti ozbiljni pomaci u nastavnim programima i plaćama.

Sedam sindikata potpisalo je sporazum o zajedničkim aktivnostima, pa su se većinskim sindikatima SHU-u, NSZSŠ-u i Sindikatu znanosti pridružili Sindikat odgoja i obrazovanja, Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu i Sindikat Preporod.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju Božena Strugar najavila je da će i vrtići štrajkati, ako tako odluče sindikalna tijela.

Nije željela reći kolike su plaće u vrtićima, opravdavši se da nije riječ o plaćama već o dignitetu odgoja i obrazovanja.

Sindikati traže 12 postotno povećanje osnovice za plaće, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje iz BDP-a 6,5 posto, te reformu obrazovanja.

Pročitajte više