Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz recesije

Foto: Shutterstock

Britansko gospodarstvo izašlo je iz recesije u prvom tromjesečju, oslonjeno na oporavak proizvodnog i uslužnog sektora, pokazuju statistički podaci, danas objavljeni.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u razdoblju od siječnja do ožujka za 0.6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, najsnažnije od četvrtog kvartala 2021. godine, nakon pada u drugoj polovini prošle godine, objavio je u petak statistički ured ONS.

Tehnička recesija definira se kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na kvartalnoj razini. Britanski BDP smanjio se u četvrtom tromjesečju za 0.3 posto, a u trećem za 0.1 posto, prema podacima statističkog ureda.

Rast uslužnih djelatnosti

Izlazak iz recesije na početku 2024. statističari pripisuju prije svega poboljšanju u uslužnom i proizvodnom sektoru, koji su bilježili rast po stopi od 0.7 odnosno 0.8 posto.

“Nakon dva kvartala pada, britansko gospodarstvo ponovo je poraslo u prva tri mjeseca 2024.", izjavila je direktorica ONS-a za ekonomsku statistiku Liz McKeown.

Posebno snažan rast bilježile su uslužne djelatnosti, dodala je McKeown, izdvojivši sektore maloprodaje, javnog i prijevoza tereta te zdravstva. I proizvođači automobila imali su, po njezinim riječima, dobar kvartal, ali su ga zasjenili kontinuirano slabi rezultati u graditeljstvu.

„Nema sumnje da su protekle godine bile teške, no najnovije brojke o rastu dokaz su da se gospodarstvo oporavlja, prvi puta od pandemije”, rekao je ministar financija Jeremy Hunt.

U odnosu na prva tri prošlogodišnja mjeseca gospodarstvo je gotovo stagniralo, kao i na kraju 2023., pokazuju ONS-ovi podaci.

Pročitajte više