Ujedinjenom Kraljevstvu prijeti raspad: Škotska će ponoviti referendum o neovisnosti

Foto: FAH

NIJE tajna da škotski politički establishment podržava britansko članstvo u Europskoj uniji. U tom smislu politički lideri te države ne isključuju ponovnu mogućnost održavanja referenduma za neovisnost Škotske. Naime, Škotska je na jučerašnjem referendumu, za razliku od Engleske, u velikom postotku poduprla ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Nicola Sturgeon, predsjednica Škotske Narodne Stranke, kazala je da je novi referendum o članstvu Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu stvar bliske budućnosti. Taj potencijalni i drugi po redu referendum došao bi u prvi plan dvije godine nakon što su Škoti već odlučili da žele biti dio Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, sada postoji očigledno razilaženje s Engleskom koja uvelike kroji politiku Ujedinjenog Kraljevstva.

Podsjetimo, u rujnu 2014. sada već proeuropski škotski birači na referendumu su odbacili neovisnost i odlučili ostati ujedinjeni s Engleskom, Walesom i Sjevernom Irskom.

"Ovi izbori jasno su pokazali da narod Škotske svoju budućnost vidi kao dio Europske unije. Ne možemo se s ovim složiti. Izlazak Velike Britanije iz Europske unije rezultirat će mnogim lošim stvarima", stoji, između ostalog, u priopćenju Škotske Narodne Stranke.


Na jučerašnjem referendumu Škoti su uglavnom podupirali kampanju za "ostanak"(remain campaign), s tim da su sva područja u Škotskoj u značajnom postotoku glasala za ostanak u Europskoj uniji. U usporedbi s Engleskom, u kojoj je 47 posto birača glasao za ostanak u Europskoj uniji, u Škotskoj je taj postotak puno veći i penje se na 62 posto.

Alex Salmond, idejni pokretač škotskog referenduma o neovisnosti iz 2014. godine, izjavio je danas ujutro da od Nicole Surgeon očekuje pokretanje procesa o drugom škotskom referendumu, a svoje nezadovoljstvo ishodom rezultata nije krila i Fiona Hyslop, škotska ministrica vanjskih poslova. Ona tvrdi da će ovakvi rezultati referenduma generirati mnoge posljedice, jer je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, a da pritom nitko nije uvažio većinsku volju škotskog naroda.

Da čak i u nepolitičkim krugovima vlada razočarenje ishodima referenduma potvrđuje i J.K. Rowling, škotska autorica romana o Harryju Potteru. Ona se jutros oglasila na Twitteru s objavom "Škotska će sada sigurno tražiti neovisnost".

Slična klima kao u Škotskoj vlada i u Sjevernoj Irskoj, čiji su birači također velikim postotkom izglasali ostanak u Europskoj uniji.

Pročitajte više