Ujutro primopredaja vlasti u Zagrebu. Bivšem pročelniku smeta tko će sve na njoj biti

NOVI zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, izabran s gotovo 200 tisuća glasova, ujutro preuzima vlast u Zagrebu.

Primopredaja u Gradskom poglavarstvu zakazana je za 8 sati. Očekuje se i predaja izvještaja na tisućama stranica, sve će trajati oko sat vremena.

Tomašević će doći sa zamjenicima, dočekat će ga Jelena Pavičić Vukičević s dvije pročelnice.

Kojiću smeta što će na primopredaji biti pročelnica za financije

Zašto će sutra prisutna biti i pročelnica iz Ureda za financije, nije jasno bivšem pročelniku. Kaže - šalje se poruka. 

"To znam da je protokolarni čin koji je zakonom propisan. Lijepo je to da stara vlast dočeka novu vlast, prozbore dvije-tri riječi, predaju im neke papire. Naravno, u toj dokumentaciji je nemoguće obuhvatiti kompletna stanja i izvještaje koji inače postoje i koji će se s vremenom moći konzumirati", kaže za RTL bivši pročelnik zagrebačkog gradskog Ureda za financije Slavko Kojić.

Kojić, koji je danas priznao da je sam pisao pitanja za svoj test pri svom imenovanju za pročelnika, gostovao je i u Dnevniku HRT-a. Tvrdi da novu gradsku vlast neće dočekati kosturi iz ormara. 

"Ne očekujem nikakve kosture iz ormara. Grad Zagreb je radio sukladno zakonima, izvještavao je o svim promjenama, što se tiče financijskog položaja, nadležna tijela i zainteresirane institucije, pa i građane, tako da ja ne vidim razloga da treba postojati neka briga na tom planu", rekao je Kojić. No postoji "ali".

Na pitanje što nova vlast može očekivati po pitanju stanja proračuna i opterećenosti kreditima odgovorio je da je to već poseban par rukava.

"To treba gledati kroz upravni kapacitet, a on obuhvaća tri elementa, to je razvojni, kadrove i financije", rekao je Kojić.

Što se financija tiče, dodao je, tu je problem doista velik.

"Grad Zagreb u zadnjih deset godina ima prosječnu stopu rasta proračuna 1 posto, a deset godina ranije, prije toga, imao je prosječnu stopu rasta 14 posto. Dakle, velika je razlika. Prije 20 godina, u tih deset godina, proračun je rastao po 500 milijuna kuna svake godine, dok u zadnjih deset godina raste prosječno po 1 posto, što je posljedica čestih poreznih reformi na području poreza na dohodak", rekao je Kojić.

Mandat prestaje zamjenici gradonačelnika Oliveri Majić, a počinje Danijeli Dolenec i Luki Korlaetu.

Primopredaja u Zagrebu nije viđena dva desetljeća

"Ono što ja sutra radim, a to je da se već u 8 sati nalazim na svom radnom mjestu, jer ne želim, u skladu sa svojim osobnim i profesionalnim načelima, građanima grada Zagreba i poreznim obveznicima biti ni jedan dan na teretu", poručila je zamjenica gradonačelnika u odlasku Olivera Majić.

Očekuju se izvještaji na tisuću stranica, a primopredaja u Zagrebu nije viđena dva desetljeća.

Nakon primopredaje Tomislav Tomašević spustit će se i održati svoju prvu konferenciju za novinare kao gradonačelnik Zagreba.

Prvi potezi, koliko pročelnika, koji uredi će se spajati, koji ukidati - samo su neka od pitanja pred novom gradskom vlasti.

"Suočit će se s nekim situacijama s kojima nisu do sada imali mogućnost da se suoče. S koliko uspjeha će oni time ovladati, zavisi s kojim upravnim kapacitetom raspolažu,  financijama, kadrovima i programima. Programe sam vidio da imaju", kaže Kojić.

"Suradnju s novom vlasti formalnu nemam, ali sam upoznala i gradonačelnika grada Zagreba i njegove suradnike tijekom njihova angažmana u gradskoj skupštini i apsolutno vjerujem da će obnašati dužnost bar jednako dobro kao što su to radili kao skupštinski zastupnici", dodaje Majić.

Iako nisu slični, nešto im je zajedničko: Tomislav Tomašević s 528 javljanja bio je najaktivniji gradski zastupnik. Na čelo grada dolazi nakon Milana Bandića koji se hvalio da radi svih 365 dana u godini.

Pročitajte više