Ukida se HFP, Vlada i njeni uredi preuzimaju poslove privatizacije

HRVATSKA Vlada predložit će zakonske promjene kojima će se ukinuti Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), a sva njegova imovina nekretnine, pokretnine, dionice, poslovni udjeli, prava i novčana sredstva, te obveze, prenijele bi se na Republiku Hrvatsku.

Izmjenama više zakonskih tekstova, kojima je regulirano to područje, a s kojima se suglasila Vladina Koordinacija za gospodarstvo, utvrdit će se da upravne i stručne poslove koji se odnose na upravljanje, raspolaganje i korištenje imovinom nakon ukidanja HFP-a obavlja Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom. Taj će ured preuzeti i poslovni prostor te zaposlenike HFP-a.

Konačnim prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o HFP-u, predlaže se da se umjesto HFP-a kao dioničar u knjizi dionica odnosno kao nositelj poslovnih udjela upiše Republika Hrvatska.

Same poslove privatizacije dionica i poslovnih udjela, kako je pojasnio voditelj Vladine Koordinacije ministar Andrija Hebrang, obavljala bi Vlada ili tijelo koje će ona za te poslove ovlastiti. To znači, naglasio je, da se mimo Vlade neće moći provoditi nikakve suštinske privatizacije.

U ovom trenutku još nije određen limit iznad kojeg će Vlada odlučivati, a to bi, kako se doznaje, moglo biti primjerice iznad iznosa od milijun kuna.

Od 250 zaposlenika koliko ih je trenutno u HFP-u, veći dio će biti zaposlenih u potrebnim službama za slične poslove.

Ministar Hebrang je izvjestio da je Koordinacija odlučila sačekati odluku Ustavnog suda vezano uz reguliranje rada trgovina nedjeljom temeljem ustavne tužbe koju je podnijelo više velikih trgovačkih kuća. Nakon toga će se odlučiti s kakvim će se izmjenama zakonskog teksta ići, pri čemu je resorno Ministarstvo (gospodarstva, rada i poduzetništva) na traženje Ustavnog suda dalo svoj odgovor i mišljenje, rekao je Hebrang.

(Hina) db/um ds

Pročitajte više