Ukidaju li se vize za SAD? Hrvatski veleposlanik u SAD-u: Odluka je blizu

Foto: EPA

POČETKOM listopada u službeni posjet Hrvatskoj stiže američki državni tajnik Mike Pompeo. S premijerom Plenkovićem te ministrima Grlićem Radmanom i Banožićem u Dubrovniku će razgovarati o suradnji dviju država na području investicija, obrane i energetike. 

Hrvatske građane posebno zanima je li Washington konačno, nakon desetljeća lobiranja, spreman dati zeleno svjetlo ukidanju viza za putovanja u Sjedinjene Države.

Fiskalna godina u SAD-u završava 30. rujna. Datum je to važan i za Hrvatsku: do tada treba ispuniti jedan od preostalih kriterija za ulazak u klub država kojima za turističke i poslovne posjete Americi ne trebaju vize. Broj odbijenica mora pasti ispod tri posto. U hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu procjenjuju da ima razloga za optimizam.

"Nastala je jedna praktična i politička masa koja je dovela do situacije da smo, ja vjerujem, neposredno pred jednom takvom odlukom američke administracije. Naravno, ta odluka je na američkoj administraciji, da rezultate objavi i da odluku donese", kaže hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović za HRT.

State Department: Američka vlada ostaje predan partner Hrvatske u napredovanju prema Programu izuzeća od viza

U State Departmentu kažu kako surađuju s hrvatskom vladom koja radi na ispunjenju svih kriterija programa Visa Waiver.

"Postoji niz zahtjeva za razmjenu informacija, tehničkih i sigurnosnih zahtjeva na kojima je Hrvatska postigla znatan napredak protekle godine. Američka vlada ostaje predan partner Hrvatske u napredovanju prema Programu izuzeća od viza", poručuju iz State Departmenta.

Zagreb je s Washingtonom potpisao važne protokole o sigurnosnoj i pravnoj suradnji, a po uzoru na poljski model za podnošenje zahtjeva za vize - poticani su putnici koji pouzdano ispunjavaju uvjete za posjet Americi. Angažirala se i američka diplomacija.

"Nedvojbeno je postojala i određena sklonost i prepoznavanje Hrvatske kao zemlje koja je sigurna i čiji građani ne predstavljaju ni imigracijsku ni bilo kakvu drugu prijetnju", dodaje veleposlanik Pjer Šimunović.

Pročitajte više