Ukidanje američke pomoći zbog ICC-a ne odnosi se na Hrvatsku

NAMJERA američkog Kongresa da ukine gospodarsku pomoć zemljama koje ne potpišu sporazum o neizručivanju Amerikanaca međunarodnom kaznenom sudu (ICC) ne odnosi se na Hrvatsku koja prima drugu vrst američke pomoći, rekao je u petak za Hinu glasnogovornik State Departmenta.

Prema amandmanu umetnutom u zakon o proračunu za 2005. zemljama koje su stranke ICC-a, a nisu potpisale sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu bilo bi zabranjeno davati američku pomoć iz fonda za gospodarsku potporu.

Hrvatska ne želi potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u sa SAD-om, ali je odredba novog zakona o američkom proračunu ne pogađa budući da uopće ne prima pomoć iz fonda gospodarske potpore.

"Amandman se odnosi samo na Fond za gospodarsku potporu iz kojega Hrvatska ne prima pomoć", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

"Amandman se ne odnosi na fond Potpore za istočnoeuropsku demokraciju iz kojega Hrvatska treba dobiti 20 milijuna dolara", rekao je glasnogovornik.

Programom potpore istočnoeuropskim demokracijama (SEED) State Department je za Hrvatsku u 2005. predvidio 20 milijuna dolara pomoći za jačanje demokratskih institucija i vladavine prava, uključujući suradnju s Haškim sudom. Program SEED je usmjeren na tehničku pomoć lokalnim upravama, političkim strankama, sindikatima, medijima i nevladinim organizacijama kao i na poticanje konkurentnosti privatnog sektora jačanjem malog poduzetništva i zapošljavanja u poljoprivredi.

Osim toga SAD je za 2005. osigurao pomoć Hrvatskoj od 690.000 dolara za obuku u kontroli izvoza i granica radi sprječavanja širenja oružja masovnog uništavanja.

Zbog nepotpisivanja sporazuma o imunitetu Amerikanaca Hrvatska u 2005. neće dobiti američku vojnu pomoć iz fondova za financiranje stranih oružanih snaga i vojnu obuku što je posljedica drugog Zakona o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga.

Amandman o ukidanju gospodarske pomoći zemljama koje odbijaju potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u je predložio republikanski kongresnik George Nethercutt i on je već ljetos prošao kroz Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa i ugrađen je u zakon o proračunu.

Glasovanje o proračunu u Zastupničkom domu i Senatu predviđeno za 8. prosinca trebalo bi biti samo formalnost i odnosit će se samo na neke tehničke amandmane o imigraciji.

Mjera predviđa i mogućnost da predsjednik George W. Bush u interesu nacionalne sigurnosti izuzme od njezinog djelovanja članice NATO-a i druge ključne saveznike.

(Hina) xsl ynz

Pročitajte više