Ukinuta jedinica čiji su pripadnici nasmrt pretukli crnog mladića

Screenshot: Memphis Police/BBC

POLICIJSKA uprava Memphisa ukinula je takozvanu specijalnu jedinicu Škorpion, čiji su službenici optuženi za ubojstvo Tyrea Nicholsa.

Škorpion je jedinica čija je zadaća bila nadzirati ulice kako bi vratila mir i sigurnost u četvrt. Jedinica se sastojala od 50 policijskih službenika, ali nakon što su petorica njih nasmrt pretukla 29-godišnjaka, ona se ukida.

Policija je u priopćenju napisala da je u interesu svih najbolje da se tu jedinicu trajno deaktivira.

Nicholsova obitelj pozdravila je takvu odluku. Putem odvjetnika poručili su da je odluka primjerena tragičnoj smrti Tyrea Nicholsa te pristojna i pravedna za sve građane Memphisa.

Jedinica je pokrenuta u listopadu 2021. s fokusom na teške zločine, kao što su krađe automobila i prijestupi povezani s bandama, no kako su izvještavali američki mediji, bilo je puno prigovora na njihovo postupanje.

Petorica optužena za ubojstvo i otpuštena

Petorica policajaca - Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III i Justin Smith - otpuštena su prošli tjedan.

Privedeni su u četvrtak i svaki se suočava s optužbama za ubojstvo drugog stupnja, teški napad i tešku otmicu. Nakon što su položili jamčevinu u iznosu od 350.000 i 250.000 dolara pušteni su da se brane sa slobode.

Objavljene snimke

Policija je objavila uznemirujuće snimke postupanja policajaca nad mladićem koji ima lisice na rukama. Radi se o četiri različite snimke.

Četiri snimke prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvotno rekla da ga je zaustavila zbog ugrožavanja prometa. Šef policije poslije je rekao da uzrok zaustavljanja nije potkrijepljen dokazima.

Čini se da se premlaćivanje nastavilo i nakon što Nichols više nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju za policiju. Dvojica policajaca su ga u jednom trenutku držala uspravno dok ga je treći udarao u lice, a drugi prisutni policajci nisu intervenirali.

Na jednoj snimci se vidi kako policajci u 4 minute najmanje 9 puta udaraju Nicholsa bez ikakvog povoda.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMKA UZNEMIRUJUĆA I NIJE ZA MLAĐE OD 18 GODINA

 

Novinar opisuje što se vidi na snimci:

 

Pročitajte više