Uklonjen posljednji komad nadstrešnice u Vukovarskoj, pogledajte snimku

Foto: Robert Anic/PIXSELL

POSLJEDNJI komad betonske konstrukcije težak 19 tona danas je spušten s krova u Vukovarskoj ulici 52 u Zagrebu, čime je završena sanacija potresom oštećene Mornaričke zgrade i uklonjena prijetnja stanarima i prolaznicima.

Još tjedan dana na ovoj lokaciji uklanjat će se stupovi i građevinski otpad, što znači da je specijalizirana splitska tvrtka Spegra posao obavila puna tri tjedna prije postavljenog roka.

Krovna konstrukcija na ovoj zgradi, izgrađenoj 1960. godine i zaštićenoj kao kulturno dobro, bila je teška 250 tona i počivala je na iznimno tankim stupovima. Teško je oštećena u potresima u ožujku i prosincu prošle godine te je ostala prijeteće nagnuta.

"Svaka greška je mogla voditi prema katastrofi"

"Zamišljena je i projektirana poprilično nespretno, a glavni problem su izrazito vitki stupovi koji nose dio betonske konstrukcije. Ne može se vratiti u prvobitno stanje i imati zadovoljavajući stupanj stabilnosti, te je logična odluka o njenom uklanjanju", kazao je za tportal vlasnik Spegre Berislav Borovina.

Nadstrešnica je u potresu doživjela potpunu deformaciju i stoga je njeno uklanjanje predstavljalo relativno zahtjevan zadatak čak i za tvrtku poput Spegre. Najprije su izgrađeni hodnici za zaštitu stanara i prolaznika od pada sitnih komada ili eventualnog novog potresa, a potom skela koja je podupirala samu konstrukciju i sprječavala nekontrolirane pomake. Potom je uslijedila faza njene razgradnje i usitnjavanje na manje komade težine 5 do 20 tona, koji su dizalicom spuštani na tlo s južne strane zgrade.

"Najvažnija je bila organizacija gradilišta jer je svaka greška mogla voditi prema katastrofi", objašnjava za tportal voditelj gradilišta Ante Borovina.

Pročitajte više