Ukrajina ima mrežu sabotera u Rusiji: "Keš čini čuda"

Screenshot: Twitter

UKRAJINA je stvorila mrežu agenata i simpatizera unutar Rusije koji rade na sabotažama ruskih meta te im je nedavno počela dostavljati dronove za izvođenje napada iz zraka, potvrdilo je za CNN više izvora upoznatih s američkim obavještajnim podacima o toj temi. 

Američki dužnosnici vjeruju da upravo ti proukrajinski agenti stoje iza napada dronom na Kremlj izvedenog početkom svibnja. Dronovi korišteni u tom napadu lansirani su, vjeruju američki dužnosnici, s teritorija Rusije, a ne Ukrajine.

Nije jasno jesu li drugi napadi dronom izvedeni nedavno - uključujući jedan u stambenom kvartu kod Moskve i drugi na naftnu rafineriju na jugu Rusije - također pokrenuti s teritorija Rusije, odnosno je li ih izvela mreža proukrajinskih operativaca u Rusiji.

 

Američki dužnosnici vjeruju da je Ukrajina organizirala više saboterskih ćelija u Rusiji. Njih jednim dijelom čine proukrajinski simpatizeri i operativci koji su dobro uvježbani za ovakvu vrstu ratovanja. Vjeruje se da im Ukrajina omogućava pristup dronovima izrađenima u Ukrajini, a američki dužnosnici rekli su CNN-u da nema dokaza da je bilo koji od nedavnih napada dronom izveden dronovima koje je Amerika poslala Ukrajini.

Dužnosnici nisu mogli definitivno pojasniti kako su Ukrajinci uspjeli prebaciti dronove preko granice, ali dva izvora su za CNN rekla da su dronovi vjerojatno prebačeni davno ustanovljenim rutama za šverc, a moguće je i da su sastavljeni od komponenata koje su prethodno prošvercane preko granice.

"Keš čini čuda"

Jedan europski obavještajni dužnosnik je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da je rusko-ukrajinska granica golema te ju je izuzetno teško kontrolirati, što je čini vrlo pogodnom za krijumčarenje. Tu činjenicu, tvrdi on, Ukrajinci koriste već gotovo cijelo desetljeće, otkako su eskalirali sukobi s ruskom vojskom i drugim proruskim snagama.

"Bitno je shvatiti da je to periferno područje Rusije. Preživljavanje je svačiji problem i stoga keš čini čuda", rekao je obavještajni dužnosnik. Nije posve jasno tko kontrolira te proukrajinske agente u Rusiji, rekli su CNN-ovi izvori, iako američki dužnosnici vjeruju da su u operaciju uključeni dijelovi ukrajinske obavještajne zajednice. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski postavio je opće parametre za ovu operaciju, ali nije izravno uključen u planiranje ili izvršavanje, rekao je izvor CNN-u

Šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, Kirilo Budanov, neumorno predlaže vrlo hrabre planove za operacije protiv Rusije te cijeni simbolične poteze, rekli su američki dužnosnici za CNN.

Budanov: Sve što ću reći je da smo ubijali Ruse

Nedavno objavljeni tajni dokumenti Pentagona otkrili su da je američka CIA pozvala Budanova da "odgodi" napade na Rusiju na obljetnicu ruske invazije, objavio je Washington Post. Budanov je pristao na zahtjev CIA-e, stoji u tajnim dokumentima. No, dronovi su viđeni kod Moskve samo nekoliko dana nakon prve obljetnice rata.

Još jedan američki obavještajni izvještaj do kojeg je došao CNN navodi kako je ukrajinski predsjednik Zelenski krajem veljače "predlagao napade dronovima na ruske vojne mete u Rostovskoj oblasti" s obzirom na činjenicu da Ukrajina nema dalekometnog oružja koje može dosegnuti tako daleko.

Nije jasno je li taj plan odobren, ali u Rostovskoj oblasti Rusije zapaljena su naftna postrojenja nakon, sumnja se, više udara dronova izvedenih prošle godine. Rusija je te udare opisala kao "kriminalne akcije oružanih formacija Ukrajine".

"Sve što ću reći je da smo ubijali Ruse", rekao je Budanov za Yahoo News prošlog mjeseca odgovarajući na pitanje o napadu autobombom u kojem je ubijena kći važne ruske političke figure u predgrađu Moskve prošle godine. Američka obavještajna zajednica tada je procijenila da su tu operaciju odobrili elementi unutar ukrajinske vlade.

"I nastavit ćemo ubijati Ruse svugdje na svijetu sve do potpune pobjede Ukrajine", dodao je Budanov.

Strateški promišljen vojni plan

Javno su visoki američki dužnosnici osudili napade unutar Rusije, upozoravajući na potencijalnu eskalaciju rata. No, privatno su američki i zapadni dužnosnici za CNN rekli da vjeruju kako su napadi preko granice pametna vojna strategija koja bi mogla preusmjeriti ruske resurse na zaštitu vlastitog teritorija dok Ukrajina priprema veliku protuofenzivu.

U utorak je britanski ministar vanjskih poslova izjavio novinarima da Ukrajina ima "pravo projicirati silu izvan svojih granica kako bi potkopala sposobnost Rusije da projicira silu u samu Ukrajinu. Legitimne vojne mete izvan vlastitih granica međunarodno su priznate kao dio samoobrane nacije... Trebali bi to priznati."

Francuski viceadmiral Nicolas Vaujour, načelnik operacija Zajedničkog stožera, u petak je za CNN rekao da su napadi unutar Rusije samo "dio rata" i pružaju priliku za slanje poruke ruskom stanovništvu.

"To je dobar način da Ukrajinci pošalju poruku ne samo Putinu, nego i Rusima"

"Postoji rat tamo i to bi vas (rusku javnost) moglo u budućnosti zanimati", rekao je Vaujour o napadima. "Stoga je to dobar način da Ukrajinci pošalju poruku ne samo Vladimiru Putinu, nego i ruskom stanovništvu", dodao je.

Govoreći o napadima, rekao je da Ukrajini "nije zabranjeno" razmišljati o tome.

Ukrajinski dužnosnici privatno kažu da planiraju nastaviti napade unutar Rusije jer je to dobra taktika za odvraćanje pažnje koja prisiljava Rusiju da se brine za vlastitu sigurnost kod kuće, prema američkom izvoru koji je posljednjih nekoliko dana razgovarao s ukrajinskim dužnosnicima.

U obavještajnom izvješću, britansko Ministarstvo obrane reklo je da su napadi proukrajinskih partizanskih skupina i dronovima u pograničnom području Belgoroda prisilili Rusiju da rasporedi "cijeli spektar vojne vatrene moći na vlastitom teritoriju."

"Ruski zapovjednici sada se suočavaju s akutnom dilemom", stoji u izvješću, "da li pojačati obranu u ruskom pograničnom području ili pojačati svoje linije u okupiranoj Ukrajini."

Pročitajte više