Ukrajina nakon propasti "narančaste revolucije" ponovno dobija pro-rusku vlast

PROTEKLIH dana su se u Kijevu odigravali jedni od najdramatičnijih događaja u bližoj povijesti Ukrajine, koji se po svojoj važnosti mogu mjeriti s tzv. "Narančastom revolucijom" s kraja 2004. godine.

"Narančasta revolucija" je nakon masovnih uličnih prosvjeda na mjesto predsjednika Ukrajine dovela prozapadno orijentiranog Viktora Juščenka, što se smatralo velikim porazom Rusije, koja je preferirala pobjedu Juščenkovog kandidata i tadašnjeg pro-ruskog premijera Viktora Janukoviča.

Međutim, Juščenko se nakon dolaska na vlast brzo počeo razilaziti s premijerkom Julijom Timošenko, radikalnom ikonom "Narančaste revolucije". Te su nesuglasice eskalirale njenim smjenjivanjem, a nestabilnosti nove prozapadne vlade je dodatno doprinio spor s Rusijom oko cijene pline te sveopći pad životnog standarda.

U ožujku 2006. godine su održani parlamentarni izbori na kojima je relativnu većinu glasova dobila Janukovičeva pro-ruska Stranka regija. Mogućnost da se Janukovič vrati na vlast je dovela do tri mjeseca mukotrpnih pregovora između nekadašnjih suboraca u "Narančastoj revoluciji", pa su Juščenko i Timošenko u posljednji trenutak sklopili sporazum o koaliciji.

Većina promatrača u Ukrajini drži kako je ta koalicija bila unaprijed osuđena na propast, a toga je, izgleda, najviše svjestan bio Oleksandr Moroz, predsjednik male ali za većinu "Narančaste koalicije" jako bitne Socijalističke stranke.

U četvrtak kasno navečer, u dramatičnim okolnostima, Moroz je objavio kako prilikom izbora predsjednika ukrajinske Rade (parlamenta) zastupnici njegove stranke neće svoj glas dati Petru Porošenku, bivšem premijeru iz Juščenkove stranke "Naša Ukrajina", te je objavio svoju kandidaturu. Na užas njegovih bivših koalicijskih partnera kao i pristaša "Narančaste revolucije", za Moroza su svoj glas dali zastupnici Janukovičeve Stranke regija, kao i Komunističke partije Ukrajine.

Takvim je potezom "Narančasta koalicija" prestala postojati, a danas su Moroz, komunisti i Janukovičeva stranka objavili kako će novostvorena koalicija u utorak za novog premijera Ukrajine izabrati Viktora Janukoviča.

Takav razvoj događaja će prilično obradovati vladu ruskog premijera Vladimira Putina, te predstavljati veliki udarac prestižu SAD i EU koji su "Narančastu revoluciju" slavili kao zajednički trijumf svojih vanjskih politika.

D.A.

Pročitajte više