Ukrajina: Naše snage napreduju u južnim sektorima protuofenzive

Foto: EPA

Ukrajinske snage napreduju u južnim sektorima svoje protuofenzive protiv ruskih okupacijskih trupa, rekli su jučer ukrajinski vojni dužnosnici.

Najnovije izvješće o protuofenzivi, kao i prikaz "očajničkog otpora" ruskih trupa na istoku, objavljeno je nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je kretanje u protuofenzivi najvažnija stvar.

"Svaki vojnik, svaki novi korak koji poduzimamo, svaki metar ukrajinske zemlje oslobođen od neprijatelja je od najveće važnosti", rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci.

Zamjenica ukrajinskog ministra: U svim sektorima na jugu gdje naše jedinice napadaju bilježe taktičke uspjehe

Reuters nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju. Rusija nije službeno priznala ukrajinsko napredovanje u ranim fazama protuofenzive i rekla je da je nanijela teške gubitke kijevskim snagama u prethodna 24 sata.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maljar rekla je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su trupe "uključene u aktivne pokrete za napredovanje u nekoliko smjerova odjednom".

"Praktički u svim sektorima na jugu gdje naše jedinice napadaju bilježe taktičke uspjehe", rekla je Maljar. "Oni postupno napreduju. U ovom trenutku napredovanje je do 2 kilometara u svakom smjeru."

Maljar je dodala da ruske snage pokušavaju protjerati ukrajinske snage s utvrđenih položaja na istoku Ukrajine. Ukrajinske snage oko razorenog grada Bahmuta, koji je Rusija zauzela prošlog mjeseca, pokušavale su potisnuti ruske snage iz predgrađa.

Ofenzivne akcije Ukrajine kod Bahmuta

General-pukovnik Oleksandr Siriski, koji je zadužen za ukrajinske kopnene snage, ranije je opisao situaciju na istoku kao napetu, pri čemu je Rusija dovela svoje najbolje divizije u sektor Bahmuta uz podršku topništva i zrakoplova.

"Nastavljamo izvoditi ofenzivne akcije u odvojenim smjerovima, zauzimajući dominantne uzvisine i šumske pojaseve s ciljem da neprijatelja postupno istjeramo iz predgrađa Bahmuta. Shvativši to, neprijateljske jedinice pružile su očajnički otpor", rekao je Siriski na Telegramu. .

U Bahmutu su zabilježene neke od najžešćih borbi od početka ruske invazije u veljači 2022. Ukrajinska vojska rekla je prošlog tjedna da je počela potiskivati ruske snage u blizini Bahmuta.

"Neprijateljski gubici u poginulima i ranjenima iznosili su više od četiri satnije"

Kijev je u četvrtak priopćio da je povratio kontrolu nad oko 100 četvornih kilometara teritorija u nešto više od tjedan dana svoje protuofenzive.

Brigadni general Oleksandr Tarnavski, zapovjednik ukrajinskih snaga u južnom sektoru Tavriia, rekao je da je u posljednja 24 sata u sektoru bilo 36 borbenih sukoba i 578 napada.

Neprijateljski gubici u poginulima i ranjenima iznosili su više od četiri satnije, napisao je na Telegramu. Satnija se obično sastoji od 100 do 250 vojnika.

Pročitajte više