Ukrajina ne očekuje mnogo od mirovnih pregovora u Parizu

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij skromnih je očekivanja uoči summita u ponedjeljak u Parizu, dok se mnogi nadaju da bi mogao završiti rješenjem višegodišnjeg sukoba na istoku Ukrajine. 

"Rat u Donbasu neće završiti 10. prosinca", napisala je u nedjelju na Facebooku glasnogovornica Zelenskog Julia Mendel, aludirajući na sukob. "Velika očekivanja mnogih mogla bi rezultirati razočaranjem", dodala je. 

Pobuna proruskih pobunjenika u najistočnijim krajevima Ukrajine nadomak ruskoj granici izbila je prije pet godina, pošto je Kijev svrgnuo s vlasti svojega proruski orijentiranog predsjednika te se priklonio Zapadu.

U ponedjeljak će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nastojati posredovati između Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina u nadi da će se u regiji uskoro postići mir. 

Mendel je napisala da od posljednjeg summita, održanog prije tri godine, u čijem su radu sudjelovali predstavnici Njemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije, gotovo i nije bilo napretka.

"U teškoj smo situaciji, ali letimo u Pariz s vrlo čvrstim stajalištem", dodala je. 

Kijev se, među ostalim, nada ponovnom uspostavljanju kontrole nad ukrajinsko-ruskim pograničnim područjem koje danas kontroliraju proruski separatisti, a podržava ih Moskva.

Po procjenama UN-a, u borbama na istoku Ukrajine u posljednjih je pet godina poginulo oko 13.000 ljudi.

Pročitajte više