Ukrajina: Pogodili smo ruski tegljač pun oružja i vojnika, išli su na Zmijski otok

Screenshot: Twitter

UKRAJINSKA mornarica objavila je na društvenim mrežama da je pogodila ruski spasilački tegljač Spasatel Vasily Bekh, za koji kažu da je prevozio streljivo, oružje i osoblje ruske Crnomorske flote na Zmijski otok.

 

Rusi zasad nisu ništa komentirali. Sve je potvrdio i guverner Odese Maksim Marčenko te je ponovio tvrdnju o uspješnom ukrajinskom napadu. 

"Jutros je u Crnom moru tegljač Crnomorske flote Vasily Bekh pogođen projektilima dok je prevozio streljivo, oružje i osoblje na Zmijski otok. Čestitamo timu kruzera Moskva", napisao je Marčenko. Nema jasne naznake kada je video snimljen ni da pokazuje ono što se tvrdi - snimka nije neovisno provjerena. 

Evakuacija nemoguća iz Sjeverodonecka

Istovremeno, Ukrajinci su u petak objavili da je evakuacija 568 civila koji se kriju u bunkerima ispod kemijske tvornice Azot u Sjeverodonecku nemoguća zbog bombardiranja i teških borbi.  Guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj priopćio je kako se u tvornici nalazi i 38 djece. 

"Izaći iz tvornice nemoguće je bez potpunog prekida vatre", objavio je na Telegramu, prenosi agencija AFP. Ruske snage tjednima pokušavaju preuzeti kontrolu nad tim ključnim gradom Donbasa i Hajdaj. "Nemoguće je i opasno" pokušati napustiti skrovište "zbog stalnih bombardiranja i stalnih borbi", rekao je.

Britansko ministarstvo obrane u svom izvješću o ratu Ukrajini u petak je priopćilo kako Rusija kod tog grada pokušava dobiti novi zamah napadima s juga.  Ukrajinski dužnosnici objavili su da njihove snage izdržavaju usprkos masovnom ruskom bombardiranju u istočnom gradu te da Ukrajina bilježi novi napredak u protuofenzivi na jugu. 

Plin stabilan

Dok traju sukobi protok ruskog plina u Europu preko plinovoda Sjeverni tok 1 i Ukrajinu u petak ujutro uglavnom je bio stabilan, dok je narastao protok prema istoku, od Njemačke prema Poljskoj plinovodom Yamal-Europa. 

Protok u Njemačku kroz Sjeverni tok 1, preko Baltičkog mora, pao je na 29,378,695 kilovat-sati, s 30,000,000 koliko je iznosio kasno sinoć. To je u skladu sa zatraženim protokom od 29,385,138 kilovat-sati, prenosi Reuters. 

Pošiljka putem tog plinovoda ostat će ograničena na 67 milijuna kubnih metara dnevno, što iznosi oko 30,414,741 kilovat-sati, zbog odgođenog povratka opreme njemačkog Siemensa s remonta u Kanadi, objavio je Gazprom. Plinovod će od 11. do 21. srpnja imati i godišnji servis, tijekom kojeg nema protoka plina.  

Pročitajte više