Ukrajina pokrenula antikorupcijsku akciju, na meti i milijarder

Foto: SBU

UKRAJINA je pokrenula novi val antikorupcijskih akcija, a na meti je i jedan od najbogatijih ljudi u zemlji, Ihor Kolomojski, piše BBC. Pretresena je i kuća bivšeg ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova. 

Šef stranke predsjednika Volodimira Zelenskog u parlamentu rekao je da će se Ukrajina promijeniti tijekom rata. "Ako netko nije spreman za promjenu, onda će sama država doći i pomoći mu da se promijeni", rekao je David Arakhamia preko Telegrama.     

Hvatanje u koštac s korupcijom

Ukrajina je pod sve većim pritiskom svojih zapadnih partnera, posebice EU, da se uhvati u koštac s korupcijom. Kada je Zelenski došao na vlast 2019., naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta.

Kolomojski je jedan od najpoznatijih Ukrajinaca, a objavljene su slike detektiva koji pretražuju njegov dom u Dnjepru. Tajkun je 2014. godine preuzeo ulogu guvernera šire regije Dnipropetrovska. Međutim, SAD ga je sankcionirao zbog navodne korupcije tijekom vremena dok je bio guverner. On je negirao bilo kakvu krivnju.

Kolomojski je također involviran u ukrajinske medije, naftni biznis i bankarstvo. Govoreći o najnovijoj antikorupcijskoj akciji, Arakhamia kaže kako će se istrage nastaviti.

Pročitajte više