Ukrajina: Rusi su na dom za starije pucali još 11.3. i ubili 56 ljudi

Foto: EPA

UKRAJINSKA pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova optužila je ruske snage da su pucale na desetke starijih ljudi u regiji Lugansk.

Ranije jutros brojne strane agencije i mediji objavili su kako su Rusi pogodili dom za starije u regiji Lugansk te pritom ubili 56 ljudi, a 15 preživjelih oteli. Denisova je objavila da se to dogodilo 11. ožujka.

Danas se doznalo za još jedan strašni zločin protiv čovječnosti koji su počinile rasističke okupacijske snage - ubijanje 56 starijih osoba u regiji Lugansk.

U mjestu Kreminna 11. ožujka ruski okupatori su cinično i namjerno pucali iz tenka na dom za starije osobe.

56 štićenika umrlo je na licu mjesta. Preživjele, njih 15, okupator je oteo i odveo na okupirani teritorij u Svatove u Područni gerijatrijski internat.

Nemoguće je doći do mjesta tragedije

Još uvijek je nemoguće doći do mjesta tragedije kako bi se pokopali mrtvi starci.

Ovo je još jedan čin stravičnog genocida – istrebljenja civilnog stanovništva Ukrajine.

Za svaki takav zločin, za svaki nevini oduzeti život, vodstvo države agresora mora snositi odgovornost pred međunarodnim kaznenim sudom.

Pozivam Međunarodni kazneni sud da tu činjenicu uzme u obzir u istrazi ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti od strane ruskog političkog i vojnog vodstva.

Tražim od država članica UN-a da ubrzaju uspostavu Posebnog vojnog suda. Rasistički zločinci moraju snositi punu odgovornost za zločine u Ukrajini!" napisala je Denisova.

Pročitajte više