Ukrajina: Rusi su u Mariupolju srušili cijeli kvart i grade elitne stanove

Foto: EPA

RUSKI građevinski radnici započeli su potpunu demontažu četvrti Azovie u Mariupolju, gradu pod ruskom okupacijom, uključujući neoštećene kuće, kako bi izgradili "elitne" stanove, rekao je savjetnik gradonačelnika Petar Andriščenko.

"U proljeće će moskovski građevinari bliski saveznoj vladi Rusije započeti s izgradnjom 'elitnih stanova ekonomske klase' u sklopu Mariupoljskog programa za nekretnine", rekao je Andriščenko. Nije precizirao otkud mu ta informacija.

Prikrivanje ratnih zločina

Ruska dvomjesečna opsada Mariupolja ostavila je većinu od 450.000 stanovnika grada u Donjeckoj oblasti u ruševinama.

U proteklih nekoliko mjeseci Rusija je buldožerima počela rušiti uništene stambene zgrade, što su kritizirale brojne organizacije za ljudska prava koje doživljavaju potez kao pokušaj prikrivanja ratnih zločina. Smatra se da su u nekima od njih još uvijek ostaci ubijenih ljudi.

Navaljni: Netko će profitirati od gradnje

Rusija je u prosincu demontirala dio Dramskog kazališta koje je služilo kao sklonište za stanovnike grada kada ga je Rusija 16. ožujka granatirala ubivši do 600 ljudi koji su se ondje skrivali. Andriščenko je rekao da će nova ruska rušenja mnoge stanovnike ostaviti bez domova.

Zaklada za borbu protiv korupcije, koju vodi zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, izvijestila je u prosincu 2022. da bi zamjenik ruskog ministra obrane Timur Ivanov mogao profitirati od izgradnje u Mariupolju. Ministarstvo je angažiralo iste tvrtke za izgradnju kuća u uništenom Mariupolju pod ruskom kontrolom i platilo Ivanovu račune za građevinski materijal za njegovu privatnu vilu.

Pročitajte više