Ukrajina: U ponedjeljak novi krug pregovora

Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma u subotu je objavio da će se u ponedjeljak u Kijevu održati novi, treći po redu okrugli stol na kojemu će sudjelovati europski i ruski posrednici i koji će nastojati olakšati pregovore između ukrajinske oporbe i predstavnika vlasti, javio je AFP.

Predsjednik u odlasku Leonid Kučma u telefonskom razgovoru s poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim dogovorio se oko održavanja okruglog stola u Kijevu, kaže se u priopćenju ukrajinskog predsjedništva.

O političkoj krizi u Ukrajini Kučma je danas telefonom razgovarao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dvojica političara dogovorila su se da će na sastanku u Kijevu Rusiju predstavljati predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Boris Grizlov.

Svoje sudjelovanje najavio je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Iako je odlučeno da će drugi krug spornih predsjedničkih izbora biti ponovljen 26. prosinca, napetost u Ukrajini nije bitno popustila. Kučma je, naime, nezadovoljan ponašanjem oporbe koja odbija provesti ustavne promjene kojima bi se umanjile predsjedničke ovlasti, kao i reformu postojećeg izbornog sustava. To je navodno bilo dogovoreno na drugom krugu pregovora između Kučme i oporbenog čelnika Viktora Juščenka.

Kako javlja agencija Reuters, Juščenko je očito ojačan odlukom vrhovnog suda i izbornog povjerenstva o ponavljanju izbora odlučio odustati od navedenog dogovora. Sada tvrdi da će to napraviti tek nakon izbora.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više