Ukrajina zbog ruske prijetnje zove rezerviste u vojsku

Foto: EPA

UJEDINJENI narodi i dalje se nadaju diplomatskom rješenju ukrajinske krize unatoč vojnoj eskalaciji Rusije, dok Ukrajina šalje pozive pripadnicima pričuvnog sastava vojske, ali isključuje opću mobilizaciju.

"Vidimo da se i dalje planiraju razgovori između SAD-a i Ruske Federacije, nadamo se krajem tjedna u Ženevi. Nadamo se da će se ovi sastanci održati", rekao je u New Yorku Stéphane Dujarric, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa.

Istaknuo je da bi vojni sukob bio "katastrofalan".

Zelenskij: Rezervistima stižu pozivi u vojsku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u utorak da pripadnicima pričuvnog sastava oružanih snaga stižu pozivi, ali je isključio opću mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da će poslati vojsku na istok Ukrajine, prenosi Reuters. 

Zelenskij je rekao da će i dalje tražiti diplomatsko rješenje krize, a pozdravio je i spremnost Turske da sudjeluje u multilateralnim razgovorima.

Međutim, naglasio je da Ukrajina neće ustupiti nikakav teritorij Rusiji. 

Obraćajući se naciji nakon sjednice parlamenta, Zelenskij je objavio program "ekonomskog domoljublja" koji uključuje poticanje lokalne proizvodnje i smanjenje PDV-a na benzin, dodaje Reuters.

Pročitajte više