Ukrajinac gradi farme pilića u Podravini. Domaći proizvođači u strahu

Ilustracija: Robert Anic

U Komarnici Ludbreškoj nalazi se gradilište prve od triju farmi pilića koje bi trebale biti izgrađene u okolici Ludbrega. Iza gradnje stoji ukrajinski poduzetnik Jurij Kosiuk, većinski vlasnik ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct, koja je prije četiri godine preuzela Perutninu Ptuj, a u čijem je vlasništvu i Perutnina Ptuj - Pipo iz Čakovca. 

U gospodarskim krugovima Kosiuk je poznat kao "europski kralj piletine", piše HRT. Kosiukova Perutnina nedavno je od Grada Ludbrega kupila i zemljište na kojem u sljedeće dvije godine namjerava izgraditi još jednu farmu.

"Našli smo se tu s Perutninom, odnosno Pipom Čakovec, koji su iskazali želju da i na području grada Ludbrega pokrenu novi ciklus ulaganja u proizvodnju pilića i piletine. Nadam se da će se ta proizvodnja produbiti i da će osim farmi niknuti i proizvodnja i prerada mesa i da će se priča zaokružiti", objasnio je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Hrvatska proizvodi dovoljno pilećeg mesa za svoje potrebe

Plan je da se druga farma izgradi između ludbreških prigradskih naselja Apatije i Slokovca. Na toj farmi godišnje bi se trebalo proizvoditi gotovo dva milijuna pilića. "To su velike investicije, otprilike oko 10 milijuna eura po svakom kompleksu, ali smatramo da će kroz godine to biti isplativo", rekao je Dubravko Folnović, direktor Perutnine Ptuj - Pipo.

Treća farma pilića trebala bi se sljedeće godine graditi na području Legrada, najsjevernije općine Koprivničko-križevačke županije. Iz navedene tri farme bi godišnje na tržište dolazilo gotovo šest milijuna pilića. Međutim, Hrvatska već sada proizvodi dovoljno pilećeg mesa za svoje potrebe pa se mali proizvođači boje da će ih ukrajinske investicije uništiti. 

"Mi u Poljoprivrednoj komori upozoravamo na to da postoje domaći proizvođači koji desetljećima već kroz generacije proizvode piletinu i nadamo se da to neće negativno utjecati na nas", naveo je Dražen Čurila, predsjednik Odjela za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Obećavaju suradnju s domaćim proizvođačima

"Piletina je sektor koji u stočarstvu najbolje stoji, proizvodimo preko 90 posto potreba za piletinom u Hrvatskoj", dodao je. Iz čakovečke Perutnine Ptuj - Pipo brane se da domaći proizvođači nemaju razloga za strah jer već sada tvrtki nedostaje kooperanata pa će rado surađivati s postojećim hrvatskim. 

"Mi surađujemo s 52 kooperanta već danas, uspješno. Širimo bazu kooperanata u zadnje četiri godine, tako da nema nikakve bojazni niti straha. Mi trebamo živu proizvodnju za svoju ekspanziju, za svoje širenje, i trenutno nemamo dovoljno kooperanata i ulaganja s njihove strane koja bi pokrila naše potrebe, tako da zaista nema straha za bilo koga od njih", napomenuo je Folnović.

"Nadam se da će to i dalje tako ostati. To je sustav u kojem su povezani i mali i veliki i to jako dobro funkcionira. Nadam se da će tako biti i u budućnosti", poručio je Čurila. Još jedna briga hrvatskih proizvođača vezana je uz to hoće li za hranidbu pilića uopće trebati hrvatska pšenica i kukuruz jer je poznato da je Ukrajina i prije rata, ali i sada, veliki izvoznik žitarica.

Još jedan ukrajinski poduzetnik planira investiciju na Banovini

"Ukidanjem svih carina i poreza na uvoz ukrajinske robe došlo je do velikih poremećaja na tržištu i svi se borimo da to prestane da možemo normalno funkcionirati unutar EU, jer ovo su dampinške cijene i nitko tome ne može konkurirati", istaknuo je Čurila. 

"To je sad važeće do šestog mjeseca, a nadamo se da se te mjere neće produživati. Ne samo u Hrvatskoj, ne gledaju ni druge zemlje, Slovenija, Austrija, baš blagonaklono na to", dodao je.

Dio stanovnika ovog dijela Podravine nije najsretniji zbog toga što će glavnu riječ imati stranci. "Zar mi ne možemo nešto svoje imati, napraviti? Pa koja je to logika, Hrvatske više niti nema po tom pitanju", komentirao je jedan građanin.

Zanimljivo da jedan drugi ukrajinski poduzetnik, Andrij Matiuka, sličnu investiciju planira na Banovini. Matiuka je poznat vlasnik kladionica, ali se sada uz taj uhodani biznis okreće i proizvodnji pilećeg mesa.

Pročitajte više