Ukrajinci na predsjedničkim izborima odlučuju o Narančastoj revoluciji



U DRUGOM krugu predsjedničkih izbora 37 milijuna Ukrajinaca bira između prozapadne kandidatkinje i premijerke Julije Timošenko, te proruskog kandidata i predvodnika opozicije Viktora Janukoviča.

Za mnoge Ukrajince ovo je izbor između uspostavljanja snažnijih veza sa Zapadom i povratka u sovjetsku prošlost, te odbacivanja tekovina Narančaste revolucije. Janukovič je u prvom krugu dobio 35,32 posto glasova, a Timošenko 25,05, dok je trenutni predsjednik, Viktor Juščenko, jedva prešao pet posto.

Kao prije pet godina

Janukovič je prije pet godina, uz potporu Kremlja, izašao na izbore i pobijedio, uslijed raširenih navoda o prevari, a ta je pobjeda izazvala Narančastu revoluciju, zbog kojega je Janukovičeva pobjeda poništena, a Ukrajina se našla u trenutnoj situaciji, u kojoj je birački i politički sentiment podijeljen između neovisnosti i prozapadne politike s jedne i proruske politike s druge strane.

Brojnim glasačima Narančasta revolucija nije "sjela". Janukovič nudi garanciju normalnog života bez konflikta, kao i stabilnost, smatraju oni, i stoga će mu dati glasove. Janukovič je u prvom krugu dobio 10 posto glasova više od Timošenko, a tijekom drugog kruga zabranjene su predizborne ankete. Analitičari ipak predviđaju da će rezultat biti puno napetiji nego što se činilo u prvom krugu, a očekuju da nijedna strana neće lako priznati poraz.

Novo doba protiv stabilnosti

"Glasala sam za novu Ukrajinu, prekrasnu, europsku Ukrajinu, i za sretan život ljudi. Služit ću Ukrajini svim svojim srcem", rekla je Timošenko dok je glasala ujutro.

Janukovič, koji je svoj glas dao u Kijevu, rekao je da će izbori označiti "prvi korak u prevladavanju krize": "Ukrajinci zaslužuju bolji život, tako da sam glasao za pozitivne promjene, stabilnost i jaku Ukrajinu.

Juščenko je prilikom glasanja poručio svim glasačima da izađu na izbore, ali je istodobno lagano napao oboje kandidata, rekavši kako će Ukrajince biti "sramota zbog izbora koji im se nudi".

Izbori dolaze u trenutku u kojemu se Ukrajina oporavlja od užasnih posljedica globalne krize. 2008. je ukrajinska valuta doživjela jak pad, a MMF je zemlji morao pomoći sa 16 milijardi dolara. U 2009. godini je zemlja zabilježila gospodarski pad od 15 posto, a ove godine se predviđa samo slabi rast.

Pročitajte više