Ukrajinci objavili snimke: Rusi planirali teroristički napad u Kijevu, ovo su bombe

Foto: SBU

Agenti ruske obavještajne službe planirali su niz terorističkih napada u Kijevu, gdje su postavili eksplozivne naprave u trgovinama poznatog lanca i u blizini jednog kafića, objavili su ukrajinski tužitelji i tajna služba SBU.

Osumnjičenici su trebali postaviti eksplozivne naprave u tri trgovačka centra u glavnom gradu i u automobilu parkiranom pokraj popularnog kafića u Kijevu, a zatim su ih planirali aktivirati, navodi se u istrazi.

Akcija uhićenja provedena je na parkiralištu trgovačkog centra, gdje su osumnjičenici planirali podmetnuti posljednji eksploziv. Za dvojicu osumnjičenih je određen bezuvjetni pritvor.

Svih 15 eksplozivnih naprava, koje su bile maskirane u prehrambene proizvode, na vrijeme je otkriveno i neutralizirano od službenika za provođenje zakona.

Prema protuobavještajnoj službi SBU, organizator terorističkih napada bio je Jurij Sizov, zaposlenik ruske specijalne službe koji služi u vojnoj jedinici #92154.

On je navodno osobno davao upute agentima i čak snimio videoupute za postavljanje eksplozivne naprave u jednoj od trgovina istog lanca u moskovskoj regiji, navodi SBU.

Pišu i da je Sizov također bio odgovoran za provođenje sabotaže u Ukrajini koja se trebala dogoditi u Lavovskoj oblasti u veljači 2024. Tada je SBU također spriječio eksplozije.

SBU je objavio video s detaljima operacije.

 

Pročitajte više