Ukrajinci u nedjelju ponovno izlaze na predsjedničke izbore

UKRAJINCI će u nedjelju ponovno izaći na izbore kako bi u iz trećeg pokušaja izabrali nasljednika predsjednika Leonida Kučme, nakon što je Vrhovni sud zbog dokaza o masovnoj prijevari poništio drugi krug predsjedničkih izbora održan 21. studenoga.

Analitičari smatraju da će se povijesne i kulturne razlike ukrajinskih regija vjerojatno ponovno odraziti u ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca u kojem će se opet susresti žestoki protivnici: proruski premijer Viktor Janukovič i njegov protivnik sklon Zapadu Viktor Juščenko.

Analitičar ruske politike u moskovskom centru Carnegie Nikolaj Petrov smatra da je razlike među ukrajinskim regijama stvorila povijest, budući da je istočni dio zemlje stoljećima bio dio Ruskog carstva, dok su zapadne regije pripadale drugim europskim državama, objavio je radio Slobodna Europa na svojoj Internet stranici.

Janukovičevoj pobjedi u drugom, poništenom krugu predsjedničkih izbora pridonijela je, uz prijevaru, i agresivna kampanja državnih medija, kao i izborni zakon. Deseci tisuća Juščenkovih pristaša nisu se predavali i proveli su pred sjedištem predsjednika i vlade 17 dana unatoč niskim temperaturama, tražeći ponavljanje drugog kruga izbora.

Istovremeno su Janukovičevi pristaše održavali prosvjede na industrijskom istoku zemlje i prijetili referendumom o autonomiji ako Juščenko bude proglašen pobjednikom.

U međuvremenu je odlazeći predsjednik Leonid Kučma ishodio ustavne promjene kojim se smanjuju ovlasti predsjednika i veliki dio ovlasti dobija parlament. Juščenko je pak dobio izmjene izbornog zakona, kojima se ograničava mogućnost prijevare, a koje bi mu mogle osigurati pobjedu. Janukovič je tu ostao praznih ruku, smatraju analitičari.

Juščenko posljednjih dana svoje kampanje pokušava pridobiti ruska govorna područja u Ukrajini pritom se nadajući da će izbjeći nacionalne podjele i uspjeti primiriti separatiste na provladinom istoku i jugu zemlje.

U nedavnom intervjuu za ukrajinski radio, Juščenko je rekao da "bez obzira na to koga ukrajinski narod izabere za predsjednika, (novom je predsjedniku) suđeno da slijedi politiku strateškog partnerstva s Rusijom".

"Moramo priznati da Rusija nije samo velika sila, ona nije samo naš veliki susjed nego je i naš vječni strateški partner", kazao je, ističući da je strateški izbor Ukrajine "integracija u Europu", ali i da Ukrajina ima strateške interese u Rusiji.

Posljednja ispitivanja provedena na istoku i jugu zemlje pokazuju neizvjesnu utrku između dvojice kandidata.

Janukovič će vjerojatno pobijediti u regijama Donjeck i Luhansk, ali više ne može očekivati pravu pobjedu u nekoliko južnih pokrajina, uključujući Dnjipropetrovsk, Sumi i Odesu, piše Washington Times ovog tjedna. Juščenko je rekao da očekuje pobjedu u 19 od 27 administrativnih regija Ukrajine, navodi se u novinama.

Suparnici na kontroverznim predsjedničkim izborima u Ukrajini sučelili su se u ponedjeljak navečer u televizijskoj debati, koja je označila vrhunac kampanje uoči odlučujućeg ponovljenog drugog kruga predsjedničkih izbora.

Juščenko je odmah oštro napao svoga suparnika, optuživši ga za krađu u drugom, poništenom krugu predsjedničkih izbora, a Janukovič je, govoreći na ruskome, uzvratio optužbom da su njegovi protivnici pokušali izvesti, kako je rekao, "narančasti državni udar", po boji Juščenkove kampanje.

"Bili smo svjedoci kako su se vlasti koje predstavlja Kučma ujedinile s predstavnicima narančastog udara i donijele sve one nezakonite odluke", rekao je Janukovič aludirajući na odluke kojima je poništena njegova pobjeda u spornom drugom krugu predsjedničkih izbora zbog brojnih nepravilnosti.

Pozorno birajući riječi, Janukovič se hvalio svojim ekonomskim uspjesima i mjerama za povećanje mirovina i plaća, koje je progurao kao predsjednik vlade, dok ga je Juščenko, jednako odmjereno, optužio da je bio dijelom korumpiranoga sustava.

Analitičari smatraju da će debata predsjedničkih kandidata još više polarizirati zemlju iako je Janukovič nakon rasprave izjavio da će se nastaviti zalagati za jedinstvo Ukrajine.

Juščenko (50), koji se u rujnu iznenada razbolio od nepoznate bolesti koja mu je dramatično izmijenila izgled lica, optužio je aktualnu vlast da ga je htjela ubiti, a nedavno su bečki liječnici potvrdili da je bio namjerno trovan dioksinom. Analitičari smatraju da mu je otad još porasla popularnost.

Strani promatrači strahuju da bi izbori u nedelju mogli biti praćeni nasiljem.

Kako javlja ukrajinski Interfax, pozivajući se na podatke ukrajinskog Središnjeg izbornog povjerenstva, ponovljeni drug krug izbora 26. prosinca nadgledat će ukupno 12.271 međunarodnih promatrača, među kojima i 60 promatrača GONG-a iz Hrvatske.

Pročitajte više