Ukrajinci Zelenskog i dalje smatraju legitimnim predsjednikom

Foto: EPA

Velika većina Ukrajinaca i dalje smatra Volodimira Zelenskog svojim legitimnim predsjednikom unatoč tome što je produljio svoj mandat bez održavanja izbora otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine.

Prema anketi koju je u ponedjeljak objavio Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu, 70 posto od 2011 ispitanika vjeruje da Zelenski treba ostati na vlasti dok rat ne završi. Samo 22 posto ih je bilo protiv. Rezultati su u suprotnosti s tvrdnjom Moskve da je mandat Zelenskog odavno istekao i da on više nije legitimni čelnik zemlje.

Izvanredno ratno stanje sprječava održavanje novih izbora

Mandat Zelenskog službeno je trebao završiti 20. svibnja 2024. godine. Međutim, gotovo jedna petina ukrajinskog teritorija je okupirana, zbog čega je održavanje izbora nemoguće. Izvanredno ratno stanje, uvedeno nakon invazije, sprječava održavanje novih izbora.

Prema anketi, 56 posto Ukrajinaca zadovoljno je njegovim predsjedničkim mandatom, dok ih je 37 posto nezadovoljno. U anketi iz rujna prošle godine Zelenski je imao 77 posto podrške. Ukupno 58 posto ispitanika bilo je za to da ne bude kompromisa u pregovorima s Rusijom, dok ih je 30 posto glasalo za kompromise.

U isto vrijeme 65 posto ispitanika vjerovalo je da se ciljevi bilo kakvih pregovora s Rusijom trebaju riješiti referendumom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.