Rusi količinom ispaljenih metaka Ukrajince kod Kupjanska nadjačali 10 naprema 1

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da Rusija okuplja "maksimalan broj rezervi" u području sjeverno od grada Kupjanska. Taj teritorij brane vojnici 32. ukrajinske brigade. Novinari Sky Newsa posjetili su zapovjedni centar tek nekoliko kilometara od bojišta. Radi se o tijesnoj podzemnoj kabini.

"Jurišaju na nas, prelaze bodljikavu žicu i idu ravno na nas", rekao je vojnik umornog izgleda Saša. Rekao je da Rusi napadaju jednom ili dvaput dnevno. "Napadi sad ne prestaju", kaže. Članovi postrojbe govorili su o kritičnom nedostatku streljiva. Kažu da za svaki metak koji ispale, Rusi ispale njih 10.

Brigada zbog dronova ima dobar pregled područja te su svjesni da su ih Rusi nadjačali. "Imaju avione, helikoptere, bombe, lansere. Sve to koriste ovdje na fronti", kaže Saša.

Ukrajinska vojska upozorila je da nedostatak oružja daje Rusiji priliku za napad. Predsjednik Zelenski pokušava nagovoriti zemlje Zapada da pošalju još oružja i streljiva.

Američki vojni dužnosnici se slažu te vjeruju da je Rusiji pružena "značajna prednost". Paket vrijedan 60 milijardi dolara i dalje u Kongresu čeka odobrenje Trumpovih pristaša.

U zapovjednom kampu članovi anti-tenkovske jedinice popravljaju svoj jedini lanser za rakete. Radi se o bazuki iz sovjetskog vremena. Zapovjednik August rekao je da je nepouzdanost oružja problem, ali da im nedostatak granata stvara puno veću glavobolju. Dodao je da imaju oružja za borbu tek petnaestak minuta.

Pročitajte više