Ukrajinka: Ruski vojnici su me tukli, tjerali da se skinem, rezali nožem i prijetili

Ilustracija: Profimedia

UKRAJINKA iz Hersona ispričala je danas članovima Zastupničkog doma američkog Kongresa kako su ju ranije ove godine ruski vojnici držali u zatočeništvu. 57-godišnja Ljubov, čije prezime nije otkriveno, a lice nije prikazano, radila je kao računovotkinja i živjela pod ruskom okupacijom više od godinu dana, piše CNN

"U siječnju ove godine došli su po mene", kazala je uz pomoć prevoditelja Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma. Ljubov je rekla kako su ruski vojnici silom upali u njezinu kuću, tvrdeći da traže oružje. Pritom su zaplijenili kartu i zastavu Ukrajine, suvenir-magnete sa slikama Ukrajine te značku s plavom i žutom vrpcom koja simbolizira žrtve Drugog svjetskog rata. 

"Stavljali su mi pištolj na glavu"

"To su bili njihovi dokazi protiv mene", dodala je. Tvrdi kako su ju potom odveli u "komoru za mučenje", gdje je provela pet dana. Opisala je kako su ju tukli, tjerali da se skine, rezali nožem te prijetili silovanjem i ubojstvom. 

"Također su me izveli van i opet tukli te stavljali pištolj na glavu i repetirali kao da će me likvidirati. Prisilili su me da iskopam vlastiti grob." Potvrdila je kako je vidjela da ruski vojnici muče druge ljude i "izvode ih s crnim plastičnim vrećama na glavama". 

"Ovim strašnim zločinima treba stati na kraj"

"Toliko se brinem za njih. Voljela bih ih pronaći jednog dana, ali nisam sigurna jesu li još uvijek živi", nastavila je. Rekla je kako su nju pustili, ali su najavili "da će se vratiti". Ruski vojnici su joj odnijeli stvari iz kuće, nestali su čak i ordeni koji su pripadali njenom ocu. 

Uspjela je pobjeći iz Hersona i otputovati u Sjedinjene Države kako bi bila sa svojom kćeri, ali se nada da će se moći vratiti u Ukrajinu. "Pričam vam svoju priču, a postoje i drugi ljudi koje sada pljačkaju, siluju i premlaćuju na tim teritorijima. Ovim strašnim zločinima treba stati na kraj", poručila je. 

Pročitajte više