Ukrajinska protuofenziva je zaglavila u minskim poljima. Zapadna vozila su nemoćna

Foto: Profimedia

U MUKOTRPNO sporom procesu koji je odredio brzinu ukrajinske protuofenzive, male skupine vojnika zaduženih za razminiranje puze po minskim poljima - ponekad doslovno na trbuhu - kako bi onesposobili mine i očistili put snagama za napredovanje. Ukrajinski vojnici potvrđuju kako je dugo pripremanje ofenzive dalo Rusima vrijeme da se pripreme. 

Područja smještena od 5 do 15 kilometara ispred ruskih uporišta gusto su minirana protutenkovskim i protupješačkim minama, piše The Washington Post. Obrana se pokazala uspješnom u zaustavljanju ukrajinskog napredovanja. Ukrajinsko vojno osoblje priznaje kako su zbog toga bili prisiljeni promijeniti strategiju. 

Umjesto da se pokušaju probiti borbenim vozilima i tenkovima koje su zapadni saveznici isporučili Ukrajini za ovu protuofenzivu, jedinice se kreću naprijed pješice. "Ne možete više ništa učiniti samo s tenkovima jer je minsko polje preduboko i prije ili kasnije ćete stati, a zatim će vas uništiti koncentriranom vatrom", objasnio je general Valerij Zalužni.

Minska polja su razotkrila ranjivost transportera i tenkova, posebno novopristiglih američkih borbenih vozila Bradley i njemačkih tenkova Leopard. Dužnosnici su smatrali da će navedena vozila biti ključna da se vrati okupirani teritorij. Vojnici hvale navedena vozila jer čak i nakon što s njima nalete na mine, većina putnika preživi eksploziju s manjim ozljedama. 

Zelenski priznao da se susreću s poteškoćama

Međutim, jasno je da Bradleyji i Leopardi nisu uspjeli probiti rusku obranu. Zalužni smatra da su moderni borbeni zrakoplovi, poput američkog F-16, i drugi sustavi potrebni za bolju podršku kopnenim operacijama. "Trebamo posebnu opremu za daljinsko razminiranje", naveo je Zalužni, dodajući da Ukrajina koristi američke sustave M58 Mine Clearing Line Charge (MICLIC). 

Predsjednik Volodimir Zelenski je u obraćanja u petak navečer priznao poteškoće u napredovanju. "Svi moramo vrlo jasno shvatiti - što je jasnije moguće - da ruske snage na južnom i istočnom bojištu ulažu sve što mogu kako bi zaustavile naše ratnike. I svaki kilometar ostvarenog napredovanja, svaki uspjeh svake naše borbene brigade zaslužuje zahvalnost", poručio je.

Visoki ukrajinski dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, tvrdi da je Kijev dobio manje od 15 posto tražene količine opreme za razminiranje. Rekao je kako je dio te opreme stigao tek prošlog tjedna. Ministar obrane Oleksij Reznikov i Zalužni su obavijestili svoje zapadne kolege da im je hitno potrebno više sustava za razminiranje, kao što su Bangalore torpeda.

Od Amerikanaca stiže kazetno streljivo

Ukrajinci još uvijek u pripremi drže neke brigade i zapadno oružje dok pokušavaju prodrijeti kroz minska polja. "Minska polja su jedan od problema koji sigurno utječe na tempo ofenzive. To je problem koji vidimo. Je li se to moglo brže riješiti? Moglo je. Kako bi se to moglo riješiti? Barem general Milley zna. Drugo je pitanje može li on pomoći u tome? Ne znam", osvrnuo se Zalužni na ulogu prvog čovjeka američkih oružanih snaga. 

Američki dužnosnici naglašavaju da su Ukrajini osigurali gotovo sve vrste opreme koje je tražila prije protuofenzive. Upozoravaju kako nije uvijek moguće osigurati količine koje Ukrajina traži, ali su potvrdili da Washington radi na tome da osigura što više sustava MICLIC.  

Dodaju kako će odluka Sjedinjenih Država da Ukrajini pošalje kontroverzno kazetno streljivo dati Kijevu vatrenu nadmoć po prvi put u ovom sukobu, dopuštajući Ukrajincima odgovarajuće vrijeme i prostor za korištenje inženjerijske opreme koju već imaju.

Rusi se nalaze na uzvišenjima

Ukrajinsko vojno osoblje na terenu također je opisalo oklijevanje oko korištenja veće, naprednije opreme za razminiranje. Budući da, prema mišljenju Ukrajinaca, ima tako malo sustava za razminiranje, oni su postali lakša meta za ruske snage. 

Dubina i gustoća minskih polja poseban su izazov duž južne bojišnice, gdje su Rusi uvelike očekivali da će Ukrajinci napasti i pokušati presjeći kopneni koridor preko okupirane regije koji povezuje rusku granicu s Krimom. Teren ovog područja uglavnom je prostran, otvorena polja s malo mjesta za Ukrajince da kamufliraju svoju veću opremu i vozila. 

Dodatno, Rusi su svoje položaje utvrdili na uzvišenjima. Zapovjednik Oskar iz postrojbe u ukrajinskoj 47. mehaniziranoj brigadi potvrđuje da je njegova skupina dobila tenk za čišćenje mina Wisent koji je dostavila Njemačka. Tenk je korišten prije početka ofenzive u Zaporiškoj oblasti kako bi prokrčio put za prvi prodor. 

"Ali sada je njihova uporaba već neučinkovita jer neprijatelj očekuje pojavu takve opreme, koja je masivna i bučna, koju je lako vidjeti i, shodno tome, pogoditi", objašnjava Oskar. 

Zabunom otišli u minsko polje

Drugi časnik u 47. brigadi priznaje da su prvog dana protuofenzive neke postrojbe, koje su se vozile u borbenim vozilima Bradley i borbenim tenkovima Leopard, greškom krenule krivim putem, u minsko polje, umjesto onog puta koji je pripremljen. 

Vozila za uklanjanje prepreka bila su na čelu kolone, ali je grupa bila prisiljena stati kada su vozila pozadi neočekivano naletjela na mine i ostala zarobljena. Situacija je bila kaotična, velika skupina vozila je ostala na jednom mjestu.

Rusi su potom počeli napadati Ukrajince iz helikoptera iznad njih i protutenkovskim projektilima, teško oštetivši ili uništivši nekoliko transportera i tenkova. Ukrajinski časnik tvrdi da su neke jedinice, unatoč tome što su ostavile svoju opremu, uspjele zauzeti ruske položaje u rovovima.

Oslanjaju se na ručno razminiranje

"Kada neprijatelj ispred sebe vidi čak i tenk Leopard i specijalnu inženjerijsku opremu, prvo će uništiti specijalnu opremu. Jer bez toga svi drugi neće proći. I u samo nekoliko dana ofenzive nekoliko takvih vozila je uništeno zajedno s njihovim posadama", prisjetio se. 

Budući da Rusi imaju bespilotne letjelice na nebu u potrazi za bilo kakvim sustavima za razminiranje koje bi mogli gađati topništvom i projektilima, Ukrajinci dio posla obavljaju ručno. Jedinice, ponekad sastavljene samo od četiri osobe, često čekaju sumrak da oslobode putove, jer su previše vidljive na dnevnom svjetlu.

Smatraju da je hodanje s detektorom metala nerealno jer su previše vidljivi. Stoga puze, oslanjajući se na svoj vid da bi uočili mine. "To nas jako usporava, jer posao zahtijeva vrijeme i mir. Nije moguće raditi naš posao u ovim okolnostima", rekao je potpukovnik Mykola Moroz, zapovjednik inženjerijsko-saperske bojne 128. brdsko-jurišne brigade.

"I Rusi su se pripremali"

Rusi također mogu izbaciti nove mine iz bespilotnih letjelica, ponovno minirajući područja koja su Ukrajinci očistili. A kada Ukrajinci dođu do ruske linije rovova i zauzmu novi položaj, moraju provjeriti je li i to područje minirano.

Također, budući da se kreću pješice umjesto na svojim novim zapadnim vozilima, vojnici su rekli da je nadopunjavanje zaliha streljiva i evakuacija ranjenika veći izazov.

"Mi smo se pripremali, ali i Rusi su se pripremali. Oni razumiju da inženjerska oprema upravo sada rješava ključni problem i da mijenja pravila igre, pa žele sve to prvo uništiti. Poslao sam još jedno pismo svim našim partnerima da se sada usredotoče na ovo", zaključio je Reznikov. 

Pročitajte više