Ukrajinska vojska: Rusi imaju zaliha za samo još tri dana

Foto: EPA

UKRAJINSKA vojska je objavila da ruske postrojbe imaju još zaliha za najviše tri dana te da će im uskoro ponestati hrane, streljiva i goriva.

"Zbog logističkih propusta ruskih snaga, među kojima je i nesposobnost opskrbe gorivom trupa na frontu, ponestaje im zaliha", priopćio je danas Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

"Napadi na druge gradove Ukrajine - kao što su gradovi Kijev, Černihiv, Sumi i Harkov - doživjeli su još jedan dan zastoja", dodalo je Ministarstvo obrane.

Ukrajinske snage bi mogle izvesti protunapad

Britanska obavještajna služba navela je da ukrajinske snage odbijaju ruske pokušaje osvajanja Mariupolja, grada koji se smatra ključnim za uspješnost takozvane Putinove "specijalne vojne operacije", piše Daily Mail.

Procjena ukrajinske vojske podudara se s mišljenjima zapadnih vojnih stručnjaka koji su kazali da će ruskim snagama ovoga tjedna vjerojatno ponestati zaliha i da će biti prisiljene na obustavljanje daljnjih akcija sve dok ne stigne logističko pojačanje.

Zbog ovakve obustave napada, ukrajinske snage bi mogle izvesti protunapad. Već su jutros priopćile kako su ponovno zauzele grad Makariv na periferiji Kijeva, pri čemu su preuzele kontrolu nad ključnom autocestom i blokirale ruske napore da okruže grad sa sjeverozapada.

Biološko i kemijsko oružje

No to ne znači da je Putinova vojska već poražena ili da će uskoro doći do prekida vatre.

Vojni stručnjaci navode da bi se Putin u ovoj situaciji mogao odlučiti na brutalniju i krvaviju strategiju. Zapadni čelnici, među kojima je i Joe Biden, upozorili su na to da bi ruski predsjednik u takvom slučaju mogao pribjeći uporabi biološkog ili kemijskog oružja.

Pročitajte više