Ukrajinske vlasti: Kijev očekuju dulji periodi bez struje

Foto: EPA

UKRAJINSKE vlasti upozorile su građane u glavnom gradu Kijevu da očekuju duža isključenja struje, koja će trajati više od četiri sata, zbog ruskih napada na energetsku infrastrukturu. Nestanci struje pogađaju ne samo Kijev već i središnje regije Ukrajine, uključujući i grad Dnipro. 

Volodimir Zelenski je rekao da je nestankom struje pogođeno oko četiri milijuna ljudi, ali da "granatiranje neće slomiti Ukrajince". 

Ovog mjeseca Rusija je lansirala na desetke projektila i dronova iranske proizvodnje, ponajviše gađajući ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Zelenski kaže da je oko trećina elektrana u zemlji uništena.

Kijevska regija izgubila je 30% svojih energetskih kapaciteta, kaže privatna energetska tvrtka DTEK, što znači da će biti potrebna "dosad neviđena" isključenja struje.

"Nažalost, opseg ograničenja je značajan, puno veći nego što je bio prije", rekao je direktor DTEK-a Dmitro Saharuk.

Restrikcije struje dovele su do ograničenja korištenja ulične rasvjete i javnog prijevoza na električni pogon. EU i drugi međunarodni saveznici Kijeva osudili su namjerno gađanje civilne infrastrukture. 

Drugi ukrajinski grad Harkiv, teško oštećen ruskim granatiranjem, također se suočava s dugim prekidima opskrbe strujom, zajedno sa središnjim gradovima Žitomirom, Poltavom i Černigovom.

Rusija je pojačala svoje raketne napade na ukrajinske elektrane i drugu civilnu infrastrukturu u znak odmazde za bombardiranje Krimskog mosta 9. listopada - ključne veze s Krimom koji je Rusija anektirala.

Pročitajte više