Ukrajinski parlament potvrdio Janukoviča za premijera

UKRAJINSKI parlament potvrdio je u petak Viktora Janukoviča za novog ukrajinskog premijera potvrdivši tako veliki povratak promoskovskog političara na političku scenu nakon poniženja u Narančastoj revoluciji prije dvije godine.

Janukovič će podijeliti ovlasti s predsjednikom Viktorom Juščenkom koji ga je porazio na predsjedničkim izborima 2004. godine.

Predsjednik je rekao da ima čvrsta jamstva Janukoviča da neće pokušati poništiti prozapadne stečevine izborene u revoluciji.

Janukovič, koji je prije revolucije obnašao dužnost premijera, dobio je glasove 271 od 450 zastupnika u parlamentu Vrhovnoj Radi. Njegovi pristaše zapljeskali su ishodu glasovanja i uručili mu buket cvijeća.

"Jedva čekam prionuti na posao", izjavio je Janukovič prije glasovanja. "Spreman sam biti premijer na duži period", dodao je.

Sudionici Narančaste revolucije strahuju da će Janukovič iskoristiti političku moć kako bi poništio napore za ulaskom Ukrajine u EU i NATO. Također tvrde da će interes poslovnih ljudi iz njegova okruženja utjecati na smjer nacionalnog gospodarstva.

Ministarska mjesta popunit će Janukovič i njegovi koalicijski partneri, među kojima je i Juščenkova stranka Naša Ukrajina. Janukovičevi kandidati će ipak dominirati, no prema ustavu Juščenko ima kontrolu nad ključnim resorima, poput vanjske politike i obrane.

Visoki dužnosnik Naše Ukrajine najavio je kako će prvi dopredsjednik vlade biti Juščenkov bliski suradnik. Ukrajinski mediji nagađaju da bi to mogao biti Petro Porošenko, bogati poslovni čovjek. Prema istom dužnosniku, predsjednik će imenovati i ministra unutarnjih poslova, dok bi ministarstvo financija mogao postati Mikola Azarov, tehnokrat koji je isti resor pokrivao u Janukovičevoj vladi od 2002. do 2004. godine.

Arsenij Jatsenjuk, 31-godišnji ministar gospodarstva, trebao bi, prema očekivanja, zadržati posao i u novoj vladi.

Pročitajte više