Ukrajinski predsjednik poslao poruku zapadnim zemljama

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je zapadne zemlje da ne šire paniku zbog napetosti s Rusijom koju optužuju da priprema invaziju na Ukrajinu dok istodobno traže od nje znak da neće napasti.

Poziv Zelenskog dolazi u trenutku kada su se ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron dogovorili u telefonskom razgovoru o "potrebi smirivanja" napetosti, priopćio je ured francuskog predsjednika. 

Više od sto tisuća ruskih vojnika raspoređeno je od kraja 2021. uz ukrajinsku granicu, što je za Washington znak da je invazija moguća u neposrednoj budućnosti.

"Mogućnost napada postoji, ona nije nestala i nije manje ozbiljna nego u 2021., ali mislimo da eskalacija nije veća nego što je bila lani", rekao je ipak Zelenskij na konferenciji za medije. 

Ne treba nam ta panika, istaknuo je, pozivajući Rusiju da pokaže da neće napasti. "Najveća opasnost za Ukrajinu trenutačno je destabilizacija stanja unutar zemlje", kazao je. 

Rusija niječe da planira napasti Ukrajinu, ali ocjenjuje da je ugrožena zbog širenja NATO-a u zadnjih 20 godina i potpore Zapada Ukrajini.

Stoga je smirivanje napetosti povezala s odustajanjem NATO-a od politike širenja, ponajprije na Ukrajinu i s povratkom raspoređivanja zapadnih snaga na granice iz 1997. Sjedinjene Države i NATO su u srijedu službeno odbili te zahtjeve.

Pročitajte više

 

Pročitajte više