Ukrajinski šef diplomacije o videu odrubljivanja glave: Rusiju treba izbaciti iz UN-a

NAKON što se društvenim mrežama proširila snimka na kojoj ruski vojnici ukrajinskom zarobljeniku odrubljuju glavu, reagirao je i vrh ukrajinske vlade. Na snimci se vidi kako ruski vojnik ukrajinskom zarobljeniku nožem reže vrat kako bi mu odrubio glavu.

"Nitko ne može zanemariti jednu stvar: s kakvom lakoćom te zvijeri ubijaju", napisao je u video poruci ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. "Itekako će pred pravosuđem odgovarati za sve. Pobjeda nad terorom nužna je", napisao je.

"Gori od Islamske Države"

Na snimku je, između ostalih, reagirao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji je uputio zahtjev za izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih naroda.

"Internetom kruži užasna snimka ruskih vojnika kako odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku. Apsurdno je da Rusija, koja je gora od ISIS-a, predsjeda VSUN-om. Ruski teroristi moraju biti izbačeni iz Ukrajine i UN-a i odgovarati za svoje zločine", napisao je Kuleba na Twitteru.

Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su zloglasni po videosnimkama odrubljivanja glave svojim zarobljenicima u vrijeme kada su kontrolirali velike dijelove tih zemalja od 2014. do 2017.

Ukrajinska agencija za unutarnju sigurnost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o videosnimci. "Jučer, videosnimka na mreži otkriva kako ruski okupatori pokazuju svoju zvjersku prirodu - okrutno mučeći ukrajinskog zarobljenika režući mu glavu", navodi SBU na Telegramu.

"Dokazuju zvjersku prirodu"

Na snimku je na Twitteru reagirao i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog Mihajlo Podolnjak.

"Ruski vojnik je snimljen kako uživa u odsijecanju glave ukrajinskog ratnog zarobljenika. Još jednom dokazuju svoju zvjersku prirodu i uvjeravaju svijet u rusku krvoločnost. Možda će 'mirotvorci' koji cinično predlažu 'zamjenu zemlje za mir' napokon osjetiti pravi smisao 'Ruskog svijeta'?" napisao je Podolnjak.

Pročitajte više