Ukupni krediti pali za 5 milijardi kuna: Bolje tvrtke zadužuju se u inozemstvu

Foto: Hina

KRAJEM studenog kunska vrijednost ukupno plasiranih kredita iznosila je 276 milijarde kuna. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, ukupni krediti zabilježili su pad od 5 milijardi kuna, odnosno 1,8 posto. U odnosu na kraj 2014. ukupni krediti su niži za 4,1 milijarde kuna odnosno 1,5 posto, navode analitičari RBA.

Promatrano prema sektorima za iskazani pad kredita na godišnjoj razini, u iznosu od 5 milijardi kuna prvenstveno je zaslužan pad kredita sektoru poduzeća i stanovništva.

Krediti sektoru poduzeća tako su i u studenom nastavili kontinuirani trend razduživanja promatrajući na godišnjoj razini, koji datira od sredine 2012. Uz mjesečni pad od 181 milijuna kuna, krediti poduzećima su krajem studenog iznosili 88,8 milijarde kuna (čineći preko 32 posto ukupno danih kredita).

Promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine krediti poduzećima su niži za 4,1 milijarde kuna, odnosno 4,4 posto. U odnosu na kraj 2014. krediti poduzećima su niži za 3,2 milijarde kuna odnosno 3,5 posto. Posljednji podaci o distribuciji kredita kreditnih institucija za obrtna sredstva i kredita za investicije nefinancijskim trgovačkim društvima pokazuju trend godišnjeg pad koji datira od sredine 2012. godine. Tako su u studenom krediti za obrtna sredstva poduzeća zabilježili značajan godišnji pad od 5,9 posto dok su krediti za investicije 4,1 posto niži nego u istom mjesecu 2014.

Poduzeća s dobrim poslovanjem kredite traže u inozemstvu

"Napomenimo kako dio hrvatskih poduzeća višeg boniteta koristi povoljnije inozemne izvore financiranja supstituirajući tako skuplje domaće bankovno financiranje", navode analitičari RBA.

Krediti dani stanovništvu s udjelom u ukupnim kreditima preko 45 posto krajem studenog su iznosili 125,7 milijarde kuna. Krediti sektoru stanovništva su tako uz mjesečnu stagnaciju, zabilježili pad na godišnjoj razini od 1,2 milijarde kuna (0,9 posto), nastavivši trend razduživanja na godišnjoj razini koji traje od srpnja ove godine. U odnosu na kraj 2014. krediti stanovništvu su niži za 791 milijuna kuna odnosno 0,6 posto. Snažniji oporavak kreditne aktivnosti u sektoru stanovništva i dalje je ograničen slabim tržištem rada, smatraju analitičari RBA.

S udjelom od 19,2 posto u ukupnim kreditima, krediti sektoru središnje države krajem studenog iznosili su 53 milijarde kuna. Krediti sektoru središnje države su tako unatoč blagom mjesečnom padu od 113 milijuna kuna u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli za 1,1 milijardu (2,2 posto). U odnosu na kraj 2014. krediti sektoru središnje države su viši za 957 milijuna kuna odnosno 1,8 posto.

Pročitajte više