Ulični rat prosvjednika i policije u Grčkoj: Dekanu razbijena glava

ULIČNI rat prosvjednika i policije nastavljen je u Grčkoj i preko noći, a sve zbog obilježavanja godišnjice policijskog ubojstva tinejdžera.

Dok prosvjednici plavce gađaju kamenjem i pale kontejnere za smeće, policija ih pokušava spriječiti suzavcima. Još jučer je grčka vlada na atenske ulice rasporedila oko šest tisuća policajaca koji su uspjeli spriječiti da ovogodišnji sukobi budu slabijeg intenziteta nego oni nakon ubojstva mladića.

Dekanu razbijena glava

U jednom trenutku se oko 200 maskiranih prosvjednika zabarikadiralo u zgradi Sveučilišta u Ateni te su trgali mramorne blokove koji su im služili za napad na plavce. Atenski gradski dužnosnici su objavili kako je dekanu sveučilišta u napadu razbijena glava te je prevezen u bolnicu.

Sukobi su se preko noći nastavili i na zloglasnom atenskom Politehničkom fakultetu gdje je maskirana mladež na policajce bacala kamenje i boce, a odgovor im je stigao u obliku suzavca. Kako bi se spriječili neredi, u subotu je preventivno uhićeno oko 150 ljudi. Grčka socijalistička vlada je upozoravala kako će imati nultu toleranciju prema nasilju, jer "ne žele Atenu predati vandalima".

Za ubojstvo optužena dva policajca kojima suđenje još nije počelo

Obitelj i prijatelji tinejdžera Alexandrosa Grigoropoulosa sinoć su održali komemoraciju kako bi obilježili godinu dana od ubojstva. Iako su prošlog tjedna zatražili smirivanje tenzija između mladeži i policije, po Ateni su se pojavili plakati na kojima je pisalo "Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti". Za ubojstvo mladog Grka optužena su dva policajca kojima bi suđenje trebalo početi sljedeće godine. 

Pročitajte više