Uloga novca na listi najmoćnijih u modernoj umjetnosti

SAMO jedan umjetnik, njemački slikar Gerhard Richter, našao se među prvih deset na listi najmoćnijih u području moderne umjetnosti na čijem su čelu kolekcionari-multimilijunaši.

Urednici časopisa ArtReview u suradnji s kritičarima, prodavačima umjetnina i stručnjacima za umjetnost iz cijeloga svijeta zaključili su da bi u renesansnoj Firenci na vrhu liste bila obitelj Medici, i to čak ispred Michelangela, zahvaljujući vlastitom utjecaju.

U 21. stoljeću časopis je odabrao britanskog kolekcionara Charlesa Saatchija za pobjednika zbog svojeg iznimnog utjecaja na tržištu umjetnina.

´Zahvaljujući svojoj sposobnosti kupnje i prodaje umjetničkih djela Saatchi nije samo najbolji u svojoj igri, već on diktira igru´, izjavio je zamjenik glavnog urednika časopisa Ossian Ward.

Saatchi je poznat po jedninstvenom talentu da utječe na čitave pravce u umjetnosti, dodaje Ward.

U većini slučajeva, ovakve su liste povezane s novcem. Prema riječima Warda, nemoguće je pretpostaviti umjetničku krativnost nekome tko ima moć u potpunosti izmijeniti umjetnički svijet jednim jedinim telefonskim pozivom.

Buduće će generacije možda pamtiti umjetnika, a ubrzo zaboravljati mecene, no za sada treba čekati kako bi se vidjelo što će se na kraju dogoditi i tko će ostati važan.

Na drugom je mjestu liste francuski milijarder Francois Pinault, vlasnik aukcijske kuće Christie´s, a slijedi Amerikanac Ronald Lauder, nasljednik carstva Estee Lauder i strastveni sakupljač moderne umjetnosti.

Njemački slikar Gerhard Richter, čija platna dosežu cijenu i do 10 milijuna dolara, na četvrtom je mjestu liste.

Prednost na listi imaju umjetnici s nepogrešivim okom za publicitet. Tracey Emin je na 41. mjestu zahvaljujući šatoru na kojem su ispisana imena svih muškaraca s kojima je spavala i razbacanom krevetu punom kondoma i čepova šampanjca. Vlasnik oba djela je Saatchi.

50-godišnji časopis nije snobovski protivnik popularizacije umjetnosti. Bjesni kritičari svojedobno su osudili australskog zabavljača Rolfa Harrisa zbog britanske televizijske serije ´Rolf on Art´ (Rolf o umjetnosti) u kojoj se prema njihovim riječima banalizira umjetnost, no emisija je privukla šest milijuna gledatelja te je, prema ocjeni žirija, zasluženo stavljena na 100. mjesto spomenute liste.

Najkontroverznija osoba na listi je vlasnica puba Sandra Esqulant koja se našla na 80. mjestu. Njezin pub ´Golden Heart´ u londonskom East Endu postao je pravim magnetom za vodeće britanske umjetnike i prema Wardovim riječima ona im je poput majke.

Pročitajte više