Ultimatumi, optužbe i "Tko vas jebe!": Mogu li HDZ i MOST ostati zajedno na vlasti?

Foto: FAH

KOMUNIKACIJA HDZ-ove koalicije i MOST-a proteklog tjedna nastavila je propadati.Tako je Tomislav Karamarko čelništvu MOST-a postavio tri uvjeta za nastavak suradnje - traži da se odustane od arbitraže u slučaju INA - MOL, da HDZ ima glavnu riječ u kadroviranju unutar MUP-a te da šef PNUSKOK-a bude iz redova HDZ-a.

Sve više eksponenata MOST-a otvoreno pokazuje nervozu kad je riječ o suradnji s HDZ-om. Tako smo svjedočili i potezu bez presedana od bivšeg MOST-ovog šefa Kluba zastupnika, Ivana Kovačića, koji je HDZ-u prije desetak dana otvoreno poručio: "'ko vas jebe!".

> Kovačić poručio HDZ-u: "´ko vas jebe!"

Usprkos tome što nastavlja pozivati na nastavak suradnje, i Božo Petrov sve češće čvrsto nastupa spram HDZ-a.

"Ultimatum sigurno nije pravi način na koji se govori. Zato sigurno nećemo pristati na bilo kakve ultimatume. Uostalom na koji način možete pričati o nekakvim ultimatumima o nečemu što ste se dogovorili prvi dan ", rekao je Petrov jučer za Index.

Podsjetimo, HDZ i MOST i ranije su se sporili oko INA-e. Petrov je tako putem izvanredne pressice prozvao Karamarka zbog njegovog prijateljstva s Jozom Petrovićem.

"Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a.

Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga", upozorio je Petrov, no Karamarko se oglušio na upozorenje.

Ni HDZ nije ustao dužan MOST-u u proteklih mjesec dana.

Po završetku unutarstranačkih izbora u HDZ-u, visokopozicionirani pripadnici stranke dali su naslutiti kako dolazi vrijeme za odmjeravanje snaga unutar koalicije. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić tada je poručio kako je HDZ spreman trpjeti "do određene razine".

"HDZ je spreman trpjeti do određene razine, ali ne na štetu kvalitete života i na štetu reformi", upozorio je Brkić.

HDZ-ova Josipa Rimac također je upozorila kako postoji mogućnost da se provede rekonstrukcija Vlade, ukoliko u HDZ-u osjete da reforme ne idu onom brzinom kojom očekuju predsjednik i vodstvo stranke.

"Sportskim rječnikom, uvijek smo spremni zamijeniti 'igrača' koji ne daje najbolji rezultat, a to ne znači i da hoćemo", poručila je.

Rimac je kazala i da sada očekuje da što prije izađu zakoni koje pripremaju resorni ministri koji ne bi trebali biti marketinški, već dugoročni, kako bi se pokrenulo gospodarstvo i zemlja. Ako se to ne osjeti u idućih nekoliko mjeseci, istaknula je, doći će do određenih promjena.

Otad su u HDZ-u odlučili prijeći s upozorenjan na ultimatume te polako postaje sve jasnije kako stranka Tomislava Karamarka pod "uspješno provođenje reforma" ubraja i pokoravanje MOST-a HDZ-ovim zahtjevima, osobito kad je u pitanju MUP.

Hoće li MOST pristati na takav "reformizam", ostaje za vidjeti.

Pročitajte više