Umag: Počeo seminar o reformskim programima MORH-a i Oružanih snaga

TRODNEVNI seminar o reformskim programima u MORH-u i Oružanim snagama, namijenjen novinarima koji prate rad MORH-a i djelatnicima Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane i Oružanih snaga, počeo je danas u Umagu.

Reforme i reformski napori u sustavu obrane zadnjih nekoliko godina sastavni su dio hrvatskog približavanja NATO-u, rekla je pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić-Polić, dodajući da bi Hrvatska trebala postati punopravnom članicom NATO-a oko 2006. godine.

Te će reforme dovesti do promjena u vojnoj kulturi i načinu razmišljanja, te je potrebno već sad "organizirati se, razmišljati kao dio NATO", rekla je Grčić-Polić.

Navela je da će uskoro započeti projekt pregleda sustava obrane iz kojeg će se kasnije razviti dugoročni plan razvoja OS RH do 2014. godine.

O tome kakav bi otprilike trebao biti hrvatski obrambeni sustav tada, govorio je načelnik Službe za obrambenu politiku i planiranje brigadir Željko Cepanec. Oružane snage trebale bi biti brojčano male, dobro opremljene i organizirane, te izvrsno obučene u sklopu NATO-a. Hrvatska bi 2014. trebala imati oko 16 tisuća pripadnika Oružanih snaga i oko 35 tisuća pričuve. Većinom bi to bili profesionalci, a to će tražiti nove ideje oko rješavanja pitanja vojne obaveze, rekao je brigadir Cepanec.

Mnoge zemlje, među kojima je i Hrvatska, razmišljaju o suspenziji vojnog roka a nikako o njegovom ukinuću, rekao je Cepanec i naglasio da je oko tog važnog pitanja potrebno imati i politički konsenzus.

Kapetan bojnog broda Marileo Staničić, koji je govorio o modernizaciji Oružanih snaga, istaknuo je da će ona ovisiti o priljevu državnog novca, a to je sada oko 2,2 posto bruto društvenog proizvoda. Do sada je za plaće korišteno oko 68 posto vojnog proračuna, a reforme u sustavu obrane dovest će do toga da se za plaće izdvaja oko 50 posto. Ostalo će biti namijenjeno za tehničku modernizaciju i održavanje postojeće opreme.

Vojna oprema i naoružanje kojima se sada koriste naše Oružane snage većinom je istočnoeuropskog porijekla i zastarjelo. Za sada se namjerava nabaviti nova komunikacijska oprema, oprema za obuku te za noćna djelovanja Hrvatske vojske. Tenk M 84 domaće proizvodnje ocijenjen je kao perspektivan te će se nastaviti proizvoditi, a moguća je proizvodnja posljednje inačice tog tenka pod nazivom "degman", rekao je Staničić.

Oružane snage RH uskoro bi trebale nabaviti određeni broj modernih borbenih oklopnih vozila čija je prosječna cijena na svjetskom tržištu oko milijun dolara, rekao je Staničić, istaknuvši da bi se u taj posao mogla uključiti i domaća vojna industrija.

Na današnjem seminaru predstavljana su i iskustva u mirovnim misijama visokog rizika, poput one ISAF u Kabulu. O tome je govorio zapovjednik prvog kontingenta Vojne policije pukovnik Slobodan Pandžić, koji je rekao da su naši vojni policajci svoj zadatak odlično obavili i dobili mnoge pohvale svojih nadređenih.

Seminar o reformama u MORH-u i OS RH koji je započeo jučer neformalnim druženjem novinara i djelatnika MORH-a završava svoj rad sutra. Organizator seminara je MORH, a pokrovitelj Svjetska banka.

Pročitajte više