Umag postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojemu će vrtići biti besplatni za svu djecu

Ilustracija: 123rf

ISTARSKI grad Umag postat će prvi grad u Hrvatskoj u kojemu će vrtići biti besplatni za svu djecu.

Na nedavnom otvaranju novog vrtića "Radost", gradonačelnik Umaga Vili Bassanese istaknuo je kako će od 1. travnja ove godine svi vrtići na području Umaga biti besplatni. Uz vrtić "Radost", Umag ima još dva vrtića, na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Dodao je i da u Umagu - u kojemu u vrtić ide preko 600 djece - neće biti listi čekanja za vrtiće te kako upravo vrtić "Radost" podiže standarde vrtićke ponude na novu razinu.

"Dočekali smo trenutak kojeg ćemo se, s toplinom oko srca, prisjećati cijeli život, jer upravo je radost osjećaj koji nas prožima kada ugledamo ovo novo "istarsko selo", selo budućnosti, života, igre i sigurnog odrastanja. Sam koncept vrtića zamislili smo kao "istarsko selo" od deset zasebnih kućica međusobno povezanih u cjelinu od 2.500m2 korisnog vrtićkog prostora na čestici od gotovo 7.000m2 koja je ispunjena vanjskim igralištima, posebno izgrađenim amfiteatrom za kreativne aktivnosti naše djece te parkom i zelenilom. Građevina po svojim tehničkim karakteristikama i samom konceptu spada u A razred energetske klase, zahvaljujući sufinanciranju Fonda za energetsku učinkovitost u iznosu od 5 mil. kuna", naglasio je Bassanese.

Investicija od 31,4 milijuna kuna


"U građevini je izvedeno integralno inteligentno upravljanje svim tehničkim aspektima, osnovni izvor grijanja rješava se putem dizalice topline, uz automatski sustav ventilacije zasebno po prostorijama. Kuhinjski blok koristi zemni plin uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, centralni sigurnosni sustav i sve ostale standarde. Ukratko, građevina posjeduje sve elemente sustava održivog razvoja „Europa 2020.-zgrada budućnosti“, za grad budućnosti. Cijena investicije s nužnim okolnim radovima iznosi 31,4 milijuna kuna, a u cijenu su uračunati troškovi izrade projekta, izgradnje građevine, nadzora, opremanja, vanjskog uređenja i opremanja, izgradnje parkirališta, infrastrukture i okoliša.

Otvorenjem vrtića „Radost-Gioia“, kojeg će pohađati 200-tinjak djece u 10 odgojnih skupina, uz već ranije dostignute pedagoške standarde u predškolskom odgoju i obrazovanju, po čemu smo vodeći grad u Hrvatskoj, ovim novim futurističkim zdanjem, potvrđujemo status grada primjera i grada budućnosti u predškolskom odgoju i obrazovanju u Republici Hrvatskoj. Naime, Umag je grad koji se ponosno može dičiti s radom svog nadstandardnog  stručnog  tima u vrtićima, od pedagoga, logopeda, edukacijskog rehabilitatora, medicinske sestre, sportskog trenera, odgajateljice glazbenog odgoja, a posebno može istaknuti rad odgajateljica, jer u Umagu 1 odgajateljica dolazi na prosječno 8 djece", kazao je Bassanese, piše istarski.hr.

Pročitajte više