Umirovljeni američki general: Više od 20.000 ruskih vojnika možda je ubijeno u ratu

Foto: EPA

VIŠE od 20.000 ruskih vojnika možda je ubijeno tijekom sukoba u Ukrajini, kaže umirovljeni američki general David Petraeus. To je "višestruko više od onoga što su izgubili u devet godina u Afganistanu", kaže. Posljednja ruska procjena gubitaka svojih vojnika bila je 1.351 na dan 25. ožujka.

Bliži se 100. dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Petraeus u razgovoru za BBC kaže da nije iznenađen što Ukrajiana uspijeva odbijati ruske snage. "Ukrajina je nadmašila sva očekivanja", dodao je. Kritizirao je učinkovitost Rusije u ratu.

"Nitko nije predvidio potpunu nesposobnost Rusije, na svakoj pojedinoj razini", rekao je. Međutim, manje je optimističan u vezi Severodonjecka. "U nekom trenutku, Ukrajinci će se možda morati povući", kaže. "Rusko zauzimanje grada bilo bi značajno u psiholiškom ratu", kazao je.

Skeptičan je prema ruskoj ponudi da isprati teretne brodove pšenice iz ukrajinskih luka. "Rekli su da će to učiniti ako ukinemo sankcije i nema šanse da ukinemo sankcije", kaže. "Svaka ideja da zapad pošalje brodove na Crno more mrtva je po njenom nastanku jer bi to značio izravan sukob s Rusijom", zaključuje. 

 

Pročitajte više