Umirovljeni general Krešić: Hrvatska izdvajanja za vojsku su ispod NATO standarda

Screenshot: HRT

UMIROVLJENI general Marinko Krešić, glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora, gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekao je da nigdje u svijetu ne postoji praksa da predsjednik vlade poziva zapovjednike vojske na sastanak te da je ovo presedan.

"Nedavno su kadeti dali prisegu u Uredu predsjednika. Ni to nije uobičajena praksa", naglašava.

Što se tiče razine predsjednika vlade, uobičajeno je da ministar prenese strateške stvari i glavna zbivanja u vojsci.

Smatra da razgovori, kojima je javnost svjedočila, između predsjednika i premijera kao takvi ne bi smjeli postojati.

"Bolje bi bilo da se političke strukture usmjere na to kako motivirati mlade da postanu vojnici", naglasio je.

"Trebalo bi se naći novaca za nabavu tehnike, ali i druge opreme"

Govori kako je mnogo njegovih kolega samo preko noći jednim potpisom poslano u mirovinu. Smatra da se to ne bi smjelo događati.

"Izdaci za vojsku su se permanentno smanjivali i ona se pomalo devastirala. Trebalo bi se naći novaca za nabavu tehnike, ali i druge opreme", istaknuo je i dodao kako je svugdje u svijetu definirano koliko se izdvaja za vojsku.

"Ne možemo imati kvalitetnu, operativnu i dobro opremljenu vojsku koja je u stanju zaštititi granice ako se ne izdvaja za nju", govori Krešić.

Sugovornik se složio s konstatacijom da je vojska postala politički talac.

"Oni su prvi kada nešto treba narodu, u potresima, poplavama, požarima, ali im se mora dati dostojanstvo", zaključio je.

Srbija za vojsku izdvaja više nego Hrvatska

U posljednjih pet do šest godina izdvajanje za vojsku u Hrvatskoj poraslo je 17 posto, a izdvajanje Srbije čak 90 posto. U eurima to znači da Hrvatska izdvaja na godinu 587 milijuna eura, a Srbija 725 milijuna eura.

"Hrvatska je po izdvajanjima ispod standarda NATO-a. Trebali bismo 20 posto ukupnog vojnog proračuna trošiti na modernizaciju, ali mi taj novac trošimo na plaće."

Krešić naglašava kako su u Generalskom zboru zgroženi blaćenjem žrtve Vukovara i branitelja te diskreditacijom Domovinskog rata u cijelosti. 

"Smatram da ovakve izjave nisu pitanje demokracije, već zloupotrebe. To je nedopustivo i to nije način komunikacije", naglasio je umirovljeni general Krešić.

Pročitajte više