Umirovljenici spašavaju ministra Žužula?

ZASTUPNICI Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) sutra će, nakon dodatnih razgovora u Vladi, odlučiti o glasovanju o prijedlogu proračuna za 2005., dok će kod glasovanja o povjerenju ministru vanjskih poslova biti suzdržani, najavio je danas predsjednik HSU-a Vladimir Jordan, nakon razgovora s premijerom Ivom Sanaderom.

Uz Jordana, premijer i ministar financija Ivan Šuker danas su u Banskim dvorima razgovarali i drugi koalicijski partneri HDZ-a.

Iz njihovih izjava vidljivo je da će, iako će neki održati još dodatne konzultcije, podržati proračun za iduću godinu "težak" 91 milijardu kuna, te da će ili biti suzdržani, ili glasovati za povjerenje ministru Žužulu.

Predsjednik HSU-a Jordan kaže da ta stranka nije podnijela amandman za milijardu kuna dodatnih sredstava za mirovine. Danas smo dogovorili da sutra dobijemo neke dodatne informacije. Želimo vidjeti po kojoj indeksaciji se došlo do iznosa od oko 1,2 milijarde kuna (koliko je u proračunu za iduću godinu više predviđeno za mirovine), kazao je Jordan, najavljujući da će o glasovanju odlučiti nakon sutrašnjih razgovora.

Dodatne razgovore s premijerom najavljuje u ime SDSS-a i Milorad Pupovac, koji je nakon sastanka u Banskim dvorima održao konzultacije unutar stranke da bi mogao nastaviti taj razgovor.

Dodatno očitovanje Vlade oko proračuna očekuje i Šemso Tanković, zastupnik manjine koji traži dodatnih 480.000 kuna za funkcioniranje bošnjačke zajednice, ali se već izjasnio za proračun.

Podršku proračunu najavljuje nezavisni zastupnik Ivo Lončar koji kaže da, unatoč kritičkih primjedbi, mora biti realan i da proračun ne može biti drukčiji.

Podršku HSLS-a predloženom proračunu predsjednik te stranke Ivan Čehok sažeo je u ocjenu da će "proračun proći kao umijeće mogućeg".

Čehok najavljuje da će njegova stranka biti protiv smjene ministra Žužula, a protiv će biti i Tanković koji kaže da je Žužul dobar ministar.

Jordan najavljuje da će HSU biti suzdržan, jer bi za stranku relevantno bilo izvješće Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Lončar je rekao da se za sada ne može izjasniti o tomu kako će glasovati oko povjerenja Žužulu.

Pročitajte više