Umirovljeničke udruge izlaze na izbore na listi HSU-a

ŠEST umirovljeničkih udruga objavilo je danas da će na predstojećim izborima nastupiti na zajedničkoj listi Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) te pozvalo svoje članove da se ne odriču izlaska na izbore, bez obzira što su razočarani bivšom i sadašnjom vlasti.

Bojkotiranje izbora, za što se odlučilo mnogo umirovljenika, najgore je rješenje jer bi sve buduće odluke bile prepuštene malom broju profesionalnih stranačkih političara kojima biračko tijelo sve manje vjeruje, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

Čelnici umirovljeničkih udruga potpisali su zajedničku izjavu o izlasku na izbore u kojoj ističu da su posebice nezadovoljni daljnjim negiranjem njihovih radom stečenih prava i odbijanjem provedbe odluke Ustavnog suda iz 1998. godine o obeštećenju umirovljenika zbog protuzakonitog smanjenja mirovina.

Nezadovoljni su i što se mirovinska reforma ne provodi kao u razvijenim demokratskim zemljama već najviše na štetu umirovljenika iz vremena prije reforme, kojima je mirovina prepolovljena, oduzeto joj je obilježje ustavom zajamčenog imovinskog prava i pretvara se sve više u oblik socijalnog davanja.

Umirovljenici će se kandidirati u svim izbornim jedinicama, a na njihovim će se listama naći članovi umirovljeničkih udruga, stručnjaci, gospodarstvenici, poduzetnici i ostali koji nisu članovi drugih stranaka, kazao je Jordan.

Umirovljenici tvrde da ne žele zauzimati dužnosti u izvršnoj vlasti, već će se kao zastupnici zalagati da ona pripadne mlađima, ali biranima po stručnosti, a ne političkoj podobnosti.

Potpisnici izjave o zajedničkom izlasku na izbore su Matica umirovljenika Hrvatske, Sindikat umirovljenika Hrvatske, Društvo "Hrvatski umirovljenik", Koordinacijski odbor zajednica udruga umirovljenika javnih poduzeća HEP-a, HŽ-a, HT-a, HP-a i INA-e, te HSU.

Pročitajte više