Umjesto devet, Zagreb od danas i službeno ima samo četiri kliničke bolnice

DOSADAŠNJIH devet državnih bolnica, koliko ih je postojalo u gradu Zagrebu, i službeno je svedeno na samo četiri, potvrđeno je na Trgovačkom sudu, koji je s današnjim danom u svoj registar upisao KBC Zagreb, KB Sestre milosrdnice, KB Merkur i KB Dubrava.

Od svih spomenutih kliničkih bolnica samo je KB Dubrava ostala u prijašnjim okvirima, dok su preostale tri pod svoje okrilje primile čak pet dosadašnjih samostalnih klinika, koje s današnjim danom prestaju postojati, dok još pet specijaliziranih bolnica još uvijek čeka svoju sudbinu i njihov je status još neizvjestan.

Prema novom ustroju, Klinika za plućne bolesti Jordanovac priključena je KBC-u Zagreb, Klinika za tumore, Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj i Klinika za traumatologiju pripojene su KB Sestre milosrdnice, a Klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec od danas radi kao dio KB Merkur.

Zagrebačka Skupština protivi se objedinjavanju još pet bolnica u dvije zajedničke ustanove

Uz državne bolnice, Vlada i Ministarstvo zdravstva najavili su i spajanje pet dosadašnjih samostalnih bolnica u vlasništvu Grada u dvije ujedinjene ustanove, no Gradska skupština Zagreba s tom se odlukom ne slaže, pozivajući se na članak Ustava koji kaže da lokalna samouprava donosi mrežu zdravstvenih ustanova.

Zbog toga još uvijek u jedinstvenu KB Sveti duh nisu formalno spojene Dječja bolnica Srebrnjak, Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj i Bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak. Iz istih razloga Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan i Specijalna bolnica za psihijatriju djece i mladeži u Kukuljevićevoj nisu spojene u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče.

Ministar zdravstva Darko Milinović tvrdi da će novi ustroj zagrebački zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim te da će se spajanjem godišnje uštedjeti 318 milijuna kuna, jer će se financirati značajno manji administrativni "stroj" koji je do danas imao čak 17 ravnatelja, 17 zamjenika ravnatelja, 34 pomoćnika i 162 člana upravnih vijeća.

Pročitajte više