Umjetnički paviljon: Sutra se otvara izložba Zlatka Boureka

TEMATSKA slikarskokiparska izložba Zlatka Boureka otvara se sutra (19 sati) u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare.

To je prva opsežnija Bourekova izložba koja obuhvaća 80 slika i kipova, naslovljena ´Mostovi i čiklovi na Dravi´, a izložena su najbolja slikarska i kiparska djela nastala od 1960. do 2002., s težištem na suvremenom stvaralaštvu.

Autor izložbe likovni kritičar Tonko Maroević podsjetio je da je Bourek jedan od onih stvaralaca koji je završio Akademiju primijenjenih umjetnostu u Zagrebu, koja je trajala samo nekoliko godina. Upravo zato, dodao je, Bourek ne njeguje klasične oblike, služi se imagnacijom, a figuracija mu je ostala najvažnijim uporištem.

Bourek se nadahnjuje zavičajem i djetinjstvom, slavonskim ishodištem, presjecištem multietničkih i višekonfesionalnih tradicija i mitova. Vješto se koristi spregom ruralne snage i urbane profinjenosti, hibrid razuzdane tjelesnosti i nezatomljive čežnje.

Tom idealiziranom zavičaju, dodaje Maroević, majstor Bourek posvećuje pretežit broj svojih djela, o čemu svjedoči i intimno naslovljena izložba ´Mostovi i čiklovi na Dravi´. Čiklovi su lađe koje plove Dravom, slične lijesovima, a Bourekov su opsesivni motiv. Vode i brodovi, njive i plodovi, slavonski šorovi i naselja nude podlogu prave ljudske komedije, prikazane često groteskno i ironično, napomenuo je Maroević.

Autor izložbenog postava je Dorđe Jandrić.

Pročitajte više