Umro Dragutin Drk, vlasnik Vindije

Foto: Hina

DANAS prijepodne u Varaždinu je u 84. godini preminuo Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih gospodarstvenika.

"S velikom tugom želimo vas obavijestiti kako je u ponedjeljak ujutro, 8. veljače, iznenada preminuo generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe Vindija, gospodin Dragutin Drk", stoji u obavijesti Vindije.

Dugi niz godina bio je na čelu poslovnog sustava Vindija koji je iznjedrio cijeli niz velikih brendova u prehrambeno-prerađivačkoj industriji.

Drk je rođen 25. rujna 1937. u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. U Vindiji, koja se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, zaposlio se 1961. godine na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju, a direktor postaje 1965. godine. 

https://www.osmrtnice.hr/dragutin-drk

Na čelu Vindije proveo 50 godina

Tijekom pretvorbe i privatizacije s vremenom je postao većinski vlasnik tvrtke s više od 90 posto dionica i jedini član Uprave Vindije.

Tvrtka se širila i prerasla u grupu, kupnjom Koke, otvorenjem stočne hrane, pokretanjem Vindona te kupnjom niza drugih tvornica u regiji.

"Na čelu Vindije Drk je proveo je više od 50 godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada. Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike. Gospodin Drk je utkao svoje cjelokupno životno i poslovno iskustvo u Vindiju te radio punim kapacitetom do posljednjeg dana. Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3700 ljudi, Dragutin Drk bio je izuzetno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima", stoji u obavijesti Vindije.

Rijetko se pojavljivao u medijima

Od 1993. do 1996. Dragutin Drk bio je član varaždinskog Gradskog vijeća, a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika.

U javnosti i medijima se rijetko pojavljivao, slovio je kao vrlo samozatajan biznismen. U jednom od njegovih posljednjih javnih istupa govorio je o poslovanju tijekom koronakrize. Brojkama je opisao značaj Vindije za domaće gospodarstvo. 

U Grupi Vindija, rekao je tada, radi oko 3700 radnika, a poslom je uz nju vezano još oko 1400 kooperanata, što znači da se radi o čak 5000 obitelji koje žive od prodaje Vindijinih domaćih proizvoda. 

Čačić: Bit će nemoguće nadoknaditi njegov odlazak

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić uputio je izraze sućuti.

"Danas je u Varaždinu preminuo gospodin Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarstvenika, vrhunski menadžer, jedinstven i po tome što je cijeli svoj radni vijek proveo u istoj radnoj sredini u kojoj je školovanjem i sposobnošću napredovao kroz sve faze proizvodnje do pozicije predstavnika uprave i vlasnika. Poslovni moto najboljih, pa tako i gospodina Drka, sa kojim sam blisko surađivao preko 40 godina bio je 'Samo najbolje je dovoljno dobro'.

Svi mi koji smo ga poznavali i cijenili, a posebno 5000 obitelji vezanih uz poslovni sustav koji je vodio duboko smo svjesni činjenice da će biti nemoguće nadoknaditi njegov odlazak.

U svoje i u ime svoje supruge obitelji izražavam najdublju sućut", napisao je Čačić.

HUP: Gospodin Drk svojim je angažmanom zadužio čitavu poslovnu zajednicu

Iz Hrvatske udruge poslodavaca poslali su izraze sućuti povodom smrti Dragutina Drka.

"U ime cijelog HUP-a i svoje osobno izražavam najdublju sućut obitelji pokojnog gospodina Drka kao i svim zaposlenicima Vindije. Vindija je dugogodišnja važna članica HUP-a, jedna od tvrtki koje su svojim aktivnim djelovanjem obogatile rad naše Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede te podigle njen značaj i prepoznatljivost u javnome prostoru. Gospodin Drk svojim je angažmanom zadužio čitavu poslovnu zajednicu te nam je u naslijeđe ostavio svoje bogato iskustvo i djelovanje, a kao poduzetnik bit će zapamćen po neumornoj predanosti i vrijednome radu", stoji u priopćenju HUP-a koje potpisuje glavni direktor Damir Zorić.

Jandroković: Zadužio je hrvatsku prehrambenu i mljekarsku industriju

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Dragutina Drka, generalnog direktora i predsjednik Uprave Grupe Vindija.

"S tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Dragutina Drka. U ovim teškim trenucima za vašu obitelj, primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja uime Hrvatskoga sabora i osobno", navodi Jandroković.

Za Drka kaže kako je svojim dugogodišnjim predanim radom i vođenjem Vindije stvorio jednu od najuspješnijih i najrespektabilnijih hrvatskih tvrtki.

Zahvaljujući njegovom vizionarstvu i upornosti, dodaje, zadužio je ne samo Varaždin i Varaždinsku županiju, već cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, pogotovo prehrambenu i mljekarsku industriju.

"Iza uspješnog poduzetnika, krila se tiha i nenametljiva osoba koja nikad nije gubila osjećaj za realnost. S poštovanjem se odnosio prema suradnicima, radnicima, poslovnim partnerima i obitelji koju je izuzetno volio. Stoga, poštovana obitelji, još jednom primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", zaključuje Jandroković.

Pročitajte više